George Hendrik Breitner in Amsterdam Bekijk groter

George Hendrik Breitner in Amsterdam

9789068686555

Verkrijgbaar

George Hendrik Breitner, schilder van volk, werkpaarden en een verdwijnend Amsterdam. Aan de hand van deze thema's geeft dit boek een verrassende kijk op de schilderijen, tekeningen en foto's uit Breitners Amsterdamse jaren (1886-1923).

Meer details

24,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Thoth
Jaar van uitgave 2014
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.
Extra illustraties in kleur

Meer informatie

George Hendrik Breitner (1857-1923): schilder van het volk, werkpaarden en een verdwijnend Amsterdam. Aan de hand van deze hoofdthema’s wordt in dit boek een verrassende kijk gegeven op de schilderijen, tekeningen en foto’s uit Breitners Amsterdamse jaren (1886-1923).

Centraal staan ruim honderd schetsboeken – vrijwel allemaal uit de collectie van het Rijksmuseum – waarin Breitner dagelijks tekende. Aan de hand daarvan kunnen we Breitner op de voet volgen. De auteurs traceerden de huizen, straten, pleinen en bouwplaatsen waar de schilder werkte. Van Damrak tot Rokin, van Lauriergracht tot Reguliersgracht, van het Oosterpark in aanleg tot het Prinseneiland. Bijna alle ateliers, huizen en cafés van waaruit Breitner tekende, fotografeerde en schilderde konden worden gelokaliseerd, zelfs als ze uit het huidige stadsbeeld verdwenen zijn.

Ook de bouwplaatsen en de bedrijfsterreinen op de Westelijke Eilanden en in Oud-Zuid zijn door Breitner in beeld gebracht. Voor deze studie zijn bijzondere bronnen aangeboord, waaruit nog niet eerder is geput en die voor een belangrijk deel in particulier bezit zijn.

Correspondenties uit particulier bezit met een onbekende geliefde, met kunsthandelaren en met commissies waarin Breitner zitting had, geven een nieuw indringend beeld van de productieve kunstenaar G.H. Breitner.

Uitgave in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam en het Rijksmuseum Amsterdam

Auteurs

Van dezelfde auteur:

J.F. Heijbroek

J.F. Heijbroek (1949) is conservator bij het Rijksmuseum en schreef diverse boeken en artikelen over de kunsthandel en de verzamelgeschiedenis.


Erik Schmitz