Penseelprinsessen & broodschilderessen Bekijk groter

Penseelprinsessen & broodschilderessen

Vrouwen in de beeldende kunst 1808-1913

9789068685886

Verkrijgbaar

Een rijk geïllustreerd werk met nieuwe inzichten over alle aspecten van de positie van vrouwelijke kunstenaars in de 19de eeuw. Brengt ook vele vergeten talenten onder de aandacht.

Meer details

29,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Thoth
Jaar van uitgave 2012
Bindwijze paperback met flappen
Aantal pagina's 240p.
Extra 21 x 26 cm - 150 illustraties in kleur

Meer informatie

In de negentiende eeuw beoefenden in Nederland 1100 vrouwen de beeldende kunst. De meesten zijn na hun dood vergeten. Het beeld is ontstaan dat de kunstwereld tamelijk negatief tegenover vrouwen stond en dat kunstbeoefening vooral als vrijetijdsbesteding voor welgestelde dames werd aangemoedigd.
Een professionele carrière was slechts voor een enkeling weggelegd. Dit boek brengt hierin verandering en besteedt voor het eerst uitvoerig aandacht aan de positie van de kunstenaressen in de negentiende eeuw en de ontwikkeling daarvan.

Auteur Hanna Klarenbeek beschrijft de mogelijkheden voor vrouwen om in de negentiende eeuw kunstonderwijs te volgen. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan de openstelling van de academies van beeldende kunsten voor vrouwelijke leerlingen.
Verder wordt de beroepspraktijk van kunstenaressen verkend. De rol van de vrouw in de negentiende-eeuwse maatschappij wordt daarbij afgezet tegen de mogelijkheden die er bestonden om als professioneel kunstenares actief te zijn.
De aanwezigheid van hun werken op tentoonstellingen en de kunstmarkt komt hierbij aan bod, alsook hun deelname aan kunstenaarsgenootschappen. In het slothoofdstuk staat de receptie van kunstenaressen en hun werk in de negentiende-eeuwse kunstkritiek centraal.

Penseelprinsessen & broodschilderessen is rijk geïllustreerd en verschaft nieuwe inzichten over de positie van Nederlandse kunstenaressen in de negentiende eeuw en brengt vele vergeten talenten onder de aandacht.

Info over de bijbehorende tentoonstellingen

Auteurs

Hanna Klarenbeek