Rotterdam woont Bekijk groter

Rotterdam woont

Atlas van de Rotterdamse woningbouw 1840-2015

9789068686517

Verkrijgbaar

Deze atlas geeft een representatief overzicht van circa 200 woningen van diverse typen uit verschillende perioden van de Rotterdamse woningbouw sinds 1840. Aangevuld met zes essays over de verschillende periodes in de Rotterdamse woningbouw.

Meer details

39,90 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijThoth
Jaar van uitgave2016
Bindwijzehardcover
Aantal pagina's304p.
Extra24,8 x 34,5 cm - met 1400 kleurenfoto's en lijntekeningen

Meer informatie

Rotterdam Woont documenteert de Rotterdamse woningbouw vanaf het begin van de explosieve stedelijke groei in 1840. In de Rotterdamse woningbouw is veel geëxperimenteerd met nieuwe woningtypologieën. De atlas geeft een representatief overzicht van circa 200 woningen van diverse typen uit verschillende perioden. Van deze woningen zijn de plattegronden, doorsneden en andere aspecten op onderling vergelijkbare wijze opnieuw en op schaal uitgetekend. Daarnaast is relevante informatie verzameld, een korte beschrijving gemaakt en beeldmateriaal toegevoegd. De documentatie is van eminent belang bij het aanpakken van de actuele woningproblematiek, die vooral in het teken staat van transformatie: hergebruik en herbestemming.

Dit omvangrijke overzicht wordt van extra inhoud voorzien in een zestal essays die zich richten op de verschillende perioden die in de Rotterdamse woningbouw te onderscheiden zijn. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere: de ontwikkeling van de opdrachtgeving en besluitvorming, de invloeden van de veranderende samenstelling van de bevolking, de ontwikkeling van het woningontwerp, diverse constructiemethoden en hun aanpasbaarheid voor bestemmingsveranderingen en toekomstige vormen van opdrachtgeverschap.

Uitgave in samenwerking met Stichting Rotterdam Woont.

Auteurs

Frans Hooykaas


Anton Reijndorp


Andries van Wijngaarden


Birgit Lijmbach

Birgit Lijmbach is als docent NT2 verbonden aan het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen.