De schelp Bekijk groter

De schelp

9789083210803

Verkrijgbaar

Een sterk, confronterend en internationaal geprezen debuut dat het gewetenloze geweld van het Syrische regime aan de kaak stelt. Een symbool van de Syrische oppositie in de burgeroorlog.

Meer details

24,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Uitgeverij Jurgen Maas
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback met flappen
Aantal pagina's 272p.

Meer informatie

Als een hedendaagse Solzjenitsyn stelt Mustafa Khalifa het gewetenloze geweld van het Syrische regime aan de kaak. In de autobiografische 'gevangenisroman' De schelp, zijn debuutroman uit 2008, wordt een politiek gevangene - een atheïst, die voor radicale moslim wordt aangezien - dertien jaar opge­sloten in een aantal van de meest beruchte gevangenissen in het Midden-Oosten. De verteller Musa, in Parijs opgeleid tot filmmaker, doet openhartig en vlijmscherp verslag van zijn leven in dagboek­vorm, en krijgt het op de een of andere manier voor elkaar om zelfs humor en ironie te vinden in de schokkende gebeurtenissen en schrikwekkende personen die hij beschrijft.

De schelpeen sterk, confronterend en internationaal geprezen debuut, wordt be­schouwd als een symbool van de Syrische oppositie in de burgeroorlog die nog steeds niet afgelopen is. De roman biedt een essentiële blik op de tragedie die het Syrische volk ondergaat.

Uit het Arabisch vertaald door Djûke Poppinga

‘In De schelp betovert Khalifa de lezer met aangrijpende details en indringende beschrijvingen. Hij schijnt een broodnodig licht op een oorlog die zich buiten de grenzen van de internationale wetten afspeelt.’ - Publishers Weekly

Auteurs

Mustafa Khalifa

Mustafa Khalifa (Jarabulus, Syrië, 1948) belandde in zijn jeugd tweemaal in de gevangenis in Aleppo door zijn politieke activisme. Na zijn vrijlating studeerde hij kunst en film in Frankrijk, maar na terugkeer uit Parijs werd hij opnieuw gearresteerd op het vliegveld van Damascus. Tussen 1982 en 1994 werd hij zonder berechting van gevangenis naar gevangenis verplaatstDe schelp, zijn eerste roman, verscheen in 2008. Hij schreef deze ‘gevangenisroman’ al tijdens zijn gevangenschap in zijn hoofd, onthield de tekst zin na zin, en legde het verhaal pas na zijn vrijlating vast op papier. Hij beschouwt de roman zelf als een getuigenis.

[Foto © Abdelwahab]