Moeders zullen nooit Bekijk groter

Moeders zullen nooit

9789490042196

Verkrijgbaar

Deze verontrustende en originele roman, deels journalistiek verhaal, deels juridische thriller, verkent de relatie tussen moederschap en schrijverschap en doorbreekt taboes.

Meer details

21,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Zirimiri Press
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 224p.

Meer informatie

Een moeder doodt haar tweeling. De hoofdpersoon van dit relaas staat op het punt te bevallen, wanneer ze zich realiseert dat ze die vrouw kent. Deze ontdekking obsedeert haar. Ze vraagt meteen verlof, niet om haar kind te baren en te verzorgen, maar om te schrijven. Ze is schrijfster en wil vooral de waarheid achter deze misdaad ontdekken.

Maar moeders horen geen boeken te schrijven, geen kunst te scheppen. Moeders scheppen wezens van vlees en bloed. Moeten hun kinderen dan niet voorgaan? Is moederschap een gevangenis? Hoe kan een vrouw überhaupt haar kinderen doden?

Aan de hand van auteurs als Sylvia Plath of Doris Lessing verkent Katixa Agirre de relatie tussen moederschap en schrijverschap. Moeders zullen nooit is een verontrustende en originele roman, die deels is opgebouwd als een journalistiek verhaal en deels als een juridische thriller. Ook een boek dat taboes doorbreekt.

Vertaald uit het Spaans door Mariolein Sabarte Belacortu - Oorspronkelijke titel: Amek ez dute, 2018

Auteurs

Katixa Agirre

Katixa Agirre (Vitoria-Gasteiz, Baskenland 1981) is auteur, scenarioschrijfster en journalist. Van haar hand verscheen het kinderboek Paularen seigarren atzamarra (Paula’s zesde vinger, 2007), twee verhalenbundels voor volwassenen: Sua falta zaigu (We hebben geen vuur, 2007) en Habitat (2009), en de roman Itxaron atertu arte (Wacht tot het opklaart, 2015), die werd bekroond met de prestigieuze 111 Akademiaprijs.
Behalve in het Nederlands zijn haar boeken ook vertaald in het Spaans, Catalaans, Turks, Duits, Deens, Bulgaars en Engels.


Persartikels

'Moeders die doden en moeders die schrijven. [...] Een verhaal met vele lagen, met ruimte voor intrige en spanning, maar ook voor essayisme en feministische reflectie.' - La Vanguardia

'Moeders zullen nooit is vooral een provocatie, een uitnodiging tot nadenken.' - El Periódico

'Moeders zullen nooit is zowel een goede thriller als een essay over moederschap en artistieke creatie, een overpeinzing over [...] het wrede experiment van liefde en terreur dat het moederschap is.’ - Radio Nacional de España

'Een roman waarin we niet hoeven te raden wie de moordenaar of wat zijn motief is, maar hoe het mogelijk is dat het gebeurde. [...] Moeders zullen nooit is literatuur van de bovenste plank.' - El Mundo

'Deze prachtig geschreven roman [...] bevraagt vele aspecten van het moederschap door taboes rond het moederschap te bespreken.' - Elle