Winnetou Bekijk groter

Winnetou

9789086842100

Verwacht

Vul uw e-mail adres is, dan wordt u verwittigd wanneer het door u gekozen boek verschenen is.

Een klassieker uit de 19de eeuw. Veel meer dan zo maar een Indianen- of avonturenboek. Deze roman, algemeen beschouwd als meesterwerk, illustreert de ondergang van de Indianen.

Meer details

29,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 500p.
Verwachte verschijningsdatum maart 2021

Meer informatie

De eerste literaire vertaling van een van de klassieke werken uit de 19e eeuw.

Tegenwoordig zijn talloze literatuuronderzoekers tot het inzicht gekomen dat Karl May naast andere grote Duitse schrijvers zijn plaats in de literatuur verdient, die hem decennia lang ten onrechte onthouden is.

Winnetou (1893) is veel meer dan zo maar een Indianen- of avonturenboek. Het is het verhaal van de wederwaardigheden van een jonge landopmeter in het Wilde Westen van Amerika en zijn relatie tot een talentvolle, edele Indiaan.

Eerstgenoemde blijkt een grote aanleg te hebben voor het leven en overleven in het Wilde Westen, zodat hij zich al gauw de erenaam ‘Old Shatterhand’ verwerft. De ander is de jonge Apache Winnetou, die hem vanwege zijn activiteiten ten behoeve van de spoorbaan vijandig gezind is. Het is adembenemend te lezen hoe deze twee mensen in de loop van de gebeurtenissen van vijand tot vriend en zelfs tot bloedbroeder worden.

Deze roman, algemeen beschouwd als meesterwerk, illustreert de ondergang van de Indianen. Het thema, dat in het licht van onderdrukking en uitroeiing van diverse volksstammen in onze tijd nog steeds actueel is, wordt door May consequent uitgewerkt en doorgevoerd.

Oorspronkelijke titel: Winnetou. Erster Band - Uit het Duits vertaald door Elly Schippers en Josephine Rijnaarts - Met medewerking van de Karl May Vereniging.

De eerste druk betreft een eenmalige gebonden editie van slechts 1000 exemplaren

Auteurs

Karl May

Karl May (1842-1912) was een Duits schrijver, die vooral door zijn boeken over Kara Ben Nemsi in de Oriënt en over Winnetou in Amerika internationaal een groot publiek heeft weten te boeien. Verder schreef hij korte verhalen en humoristische vertellingen die zich in Duitsland afspelen, een paar grotere romancycli met ten dele historische achtergrond, en een klein aantal avonturenboeken voor de jeugd. In zijn latere en meer symbolische werken zoals Und Friede auf Erden! (1904) en Ardistan und Dschinnistan (1909) ontwikkelt hij zijn boodschap van vrede tussen religies en volkeren.