De onderspitdelver Bekijk groter

De onderspitdelver

9789086842193

Verkrijgbaar

Een kunstenaarsroman, een requiem voor Glen Gould, maar vooral een portret van Bernhard zelf. Een virtuoos boek over virtuozendom.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 3de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 204p.

Meer informatie

De onderspitdelver is een kunstenaarsroman, een requiem voor Glenn Gould, maar vooral een portret van Bernhard zelf

Centraal staat de relatie tussen drie pianisten: Glenn Gould, Wertheimer en de ik-figuur. Zij hebben elkaar in hun jonge jaren in Salzburg leren kennen tijdens de Horowitzcursus. Voor Wertheimer en de ik-figuur is de ontmoeting met Gould fataal. Het besef dat zij zijn geniale niveau nooit zullen bereiken —het gaat in de kunst immers om het hoogste, meest perfecte —, luidt voor Wertheimer de ondergang in en maakt dat de ik-figuur afstand doet van zijn piano en ‘wereldbeschouwingskunstenaar' wordt, dat wil zeggen schrijver.

Het genie, de onderspitdelver en de filosoof: een virtuoos boek over virtuozendom!

Ik ben helemaal weg van Bernhard: hij is een van de duisterste en grappigste schrijvers ... Een must read voor iedereen. Karl Ove Knausgaard

Als je Bernhard niet hebt gelezen, weet je niets van de meest radicale vooruitgang in fictie sinds Joyce ... Mijn advies: geef je er volledig aan over. Lucy Ellmann 

De belangrijkste literaire prestatie sinds de Tweede Wereldoorlog. De meester. The New York Times

Oorspronkelijke titel: Der Untergeher - Uit het Duits vertaald door Chris Bakker.

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Thomas Bernhard

De Oostenrijkse auteur Thomas Bernhard (1931-1989) gaf in proza en drama lucht aan zijn vele ergernissen. Bernhard grossiert in enigszins cholerische hoofdpersonages, die uitvergrotingen van hemzelf mogen heten. Daaruit is zijn niet malse commentaar op de menselijke activiteit af te lezen. Overigens, in de dagelijkse omgang was Bernhard naar het scheen de minzaamheid zelve.