De leeuwenjager en Manet Bekijk groter

De leeuwenjager en Manet

9789086840731

Verkrijgbaar

De knotsgekke lotgevallen van Eugène Pertuiset, avonturier, wapentrafikant, magnetiseur, would-be kunstenaar en vriend van Manet. Een magistrale tableau d'époque van het Parijs van de jaren 1870.

Meer details

19,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2011
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 220p.

Meer informatie

"Wij wisten niet, dat hij zo groot was", mompelde Degas, anders zo vernietigend in zijn oordelen, toen hij de lijkstoet volgde van Edouard Manet, midden in de bloei van zijn leven weggerukt. (Herdenking van Manet door W. F. A. Roëll, Elsevier tijdschrift, 1932)

De leeuwenjager en Manet beschrijft de knotsgekke lotgevallen van Eugène Pertuiset avonturier, wapentrafikant, magnetiseur en would-be kunstenaar die ons naar Afrika voeren en naar Zuid-Amerika waar hij op zoek gaat naar de legendarische goudschat van de Inca's. Tegelijk brengt Olivier Rolin het relaas van 's mans vriendschap met Manet, de geraffineerde en vernieuwende schilder van Déjeuner sur l'herbe en Het balkon die de leeuwenjager in een intrigerend portret heeft vereeuwigd. Zijn magistrale 'tableau d'époque' laat ons terugreizen naar het Frankrijk van de jaren 1870, ten tijde van de Frans-Duitse oorlog en de Commune, maar ook naar het bloeiende culturele leven in de Parijse salons. We ontmoeten Victor Hugo, Stéphane Mallarmé, Paul Verlaine, de zussen Morisot en vele andere schrijvers en kunstenaars die hun stempel op de periode hebben gedrukt. Met de auteur ontdekken we welke sporen van het oude Parijs in het Parijs van tegenwoordig zijn overgebleven.

Los van trends en modeverschijnselen schrijft Olivier Rolin voort aan een eigenzinnig oeuvre waarin fictie en realiteit, literatuur, geschiedenis, maatschappijkritiek, humor en poëzie op een ingenieuze manier verweven zijn. Net als Papieren tijger of De uitvinding van de wereld is De leeuwenjager en Manet opnieuw een zoektocht naar zijn 'Verloren tijd'. Un chasseur de lions was genomineerd voor vier grote prijzen (Goncourt, Renaudot, Médicis en Académie Française).

In het boek zijn de belangrijkste schilderijen van Manet en anderen, waar in het boek naar verwezen wordt, opgenomen in twee speciale kleurkaternen van ieder 16 pagina's

Uit het Frans vertaald en van een nawoord voorzien door Katelijne De Vuyst

Auteurs

Olivier Rolin

Rolin behoort tot de meest veelzijdige hedendaagse Franse auteurs en ontving verschillende literaire prijzen. Hij schrijft oa. romans, reisverhalen, literaire portretten en essays voor Le Monde, Le Nouvel Observateur en Libération.