Allah 99 Bekijk groter

Allah 99

9789491921728

Verkrijgbaar

Deze roman beweegt zich tussen realisme en absurditeit. De plotselinge plotwendingen geven de lezer een beeld van het dagelijks leven in een land (Irak), waar de populariteit van een restaurant kan worden afgeleid uit hoe vaak het is opgeblazen.

Meer details

24,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Uitgeverij Jurgen Maas
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 240p.

Meer informatie

De Iraakse ex-dierenarts Hassan is naar Finland gevlucht, waar hij zich verliest in alcohol en seks en probeert te overleven door romans en verhalen te schrijven. Hij heeft subsidie ontvangen voor zijn project Allah 99, een blog waarvoor hij Arabische migrantenschrijvers interviewt. De interviews tonen een kleurrijk mozaïek van personages, zoals Ali Transistor, die geluidmakende sculpturen ontwerpt, en De Sprinkhanenvreter, een meedogenloze politieagent die zich voedt met sprinkhanen. Dagelijks ontvangt Hassan e-mails van een naamloze vertaler van de Roemeense filosoof Cioran. Deze e-mails, die vaak korte bespiegelingen bevatten over kunst, literatuur en politiek, vormen het raamwerk waarbinnen de verhalen en anekdotes zijn geplaatst. Allah 99 beweegt zich tussen realisme en absurditeit. De plotselinge plotwendingen geven de lezer een beeld van het dagelijks leven in een land (Irak), waar de populariteit van een restaurant kan worden afgeleid uit hoe vaak het is opgeblazen.

Allah 99 werd bekroond met de prestigieuze Finse wsoy-prijs. Uit het juryrapport: ‘Hassan Blasim is een originele schrijver. Hij schrijft wat hij ziet, zonder toestemming te vragen.’

Volgens Times Literary Supplement behoort Hassan Blasim als korteverhalenschrijver tot de tien beste auteurs van het afgelopen decennium.

Uit het Arabisch vertaald door Djûke Poppinga.

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Hassan Blasim

Hassan Blasim werd geboren in Irak en vluchtte in 2004 naar Finland, waar hij nu woont. Zijn verhalenbundels zijn meermaals bekroond en verschenen in ruim twintig landen.


Persartikels

Allah 99 werd bekroond met de prestigieuze Finse WSOY-prijs. Uit het juryrapport: ‘Hassan Blasim is een originele schrijver. Hij schrijft wat hij ziet, zonder toestemming te vragen.’

Volgens Times Literary Supplement behoort Hassan Blasim als korteverhalenschrijver tot de tien beste auteurs van het afgelopen decennium.