Nacht Bekijk groter

Nacht

9789074328944

Sold out

De hoofdpersonages van deze roman zijn Ranek, een naar het getto gedeporteerde Jood die probeert te overleven, en het getto, een in zichzelf besloten, op overleven gerichte wereld waar aparte wetten gelden.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 493p.

Meer informatie

In 1941 krijgt Roemenië van bevriende natie Duitsland een deel van de Oekraïne. Het fascistische regime in Boekarest deporteert de Roemeense Joden naar dat gebied. Niet om daar middels massamoord van ze af te komen, maar om ze langzaam in een getto te laten creperen. Daartoe worden ze afgesneden van voedsel en andere levensbehoeften. Een door de regering opgerichte Joodse politie houdt toezicht en zorgt ervoor dat de allerzwaksten worden opgepakt en verwijderd.

Deze in zichzelf besloten, op overleven gerichte wereld is de achtergrond van Nacht. De twee hoofdpersonages zijn Ranek, een gedeporteerde Jood die probeert te overleven, en het getto, waar aparte wetten gelden. In het getto worden door de bewoners steeds meer grenzen over-schreden. Niets menselijks blijkt hier vreemd. In de wereld van de doden leggen moraal en mededogen het af tegen zelfbehoud.

Edgar Hilsenrath die in 1926 in Leipzig werd geboren, leeft sinds 1975 in Berlijn. Na de machts-overname van Hitler en het begin van de Jodenvervolging vlucht hij in 1938 met zijn moeder en broer naar zijn grootouders die in de Boekovina in Roemenië wonen. In 1941 wordt het gezin naar het Joodse getto in de Oekraïense stad Mogilev-Podolski aan de Dnjestr gedeporteerd, een stad die door de oorlog verwoest is. Het gezin overleeft en wordt in 1944 door de Sovjets bevrijd. De auteur gaat eerst naar Palestina. Vanaf 1951 leeft hij in de Verenigde Staten tot hij terugkeert naar Duitsland. In de VS schrijft hij meer dan tien jaar aan zijn romandebuut Nacht. Hilsenrath is in Nederland vooral bekend door de vertalingen De nazi en de kapper en De terugkeer van Jossel Wasserman.

Auteurs

Edgar Hilsenrath