Gaan liggen om te sterven Bekijk groter

Gaan liggen om te sterven

9789491921667

Verkrijgbaar

De debuutroman van een van de belangrijkste moderne schrijfsters in Turkije. Over de dilemma's waarvoor vrouwen worden gesteld. In Turkije, maar ook in Nederland en Vlaanderen.

Meer details

24,99 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Uitgeverij Jurgen Maas
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback met flappen
Aantal pagina's 456p.

Meer informatie

Ankara, 1968. Aysel, succesvol docente aan de universiteit, getrouwd met wetenschapper Ömer, gaat naar een hotel. Ze verkeert in een persoonlijke crisis en hoopt in deze kamer te sterven. Wachtend op de dood overziet ze haar leven, de maatschappelijke context waarin ze is opgegroeid, de taken waar de nieuwe republiek Turkije jongeren voor heeft gesteld, de keuzes die ze in haar leven heeft gemaakt. Kort daarvoor heeft ze het bed gedeeld met een van haar studenten, Engin, een jongen uit een arbeidersmilieu, actief in de beweging van 1968. De gebeurtenis confronteert Aysel met een andere sociaaleconomische klasse, een andere generatie, een ander idee van vrijheid. Wat betekent vrijheid eigenlijk? Kun je als vrouw wel vrij zijn? En wat voor rol spelen seksualiteit en gevoel in een maatschappij waar zoveel nadruk ligt op intellectuele ontwikkeling? In een collage van romantekst, brieven en dagboekaantekeningen belicht de roman de dilemma’s waarvoor vrouwen gesteld worden – in Turkije maar ook in Nederland en Vlaanderen.

Uit het Turks vertaald door Hanneke van der Heijden.

Auteurs

Adalet Ağaoğlu

Adalet Ağaoğlu (1929) is een van de belangrijkste moderne auteurs in Turkije. Met Gaan liggen om te sterven (1973) debuteerde ze als romanschrijfster. Ağaoğlu schreef daarnaast onder andere korte verhalen, toneelstukken en hoorspelen. Haar werk, waarvoor ze meerdere prijzen ontving, toont een grote belangstelling voor maatschappelijke thema’s en theater, en een groot gevoel voor humor.