Alleen de bergen zijn mijn vrienden Bekijk groter

Alleen de bergen zijn mijn vrienden

Verslag vanuit de Manus-gevangenis

9789491921698

Verkrijgbaar

Een levendig portret van vijf jaar opsluiting en ballingschap op Manus, een eiland waar Australië veel van zijn vluchtelingen naartoe deporteerde. Een aangrijpende getuigenis, een kreet van verzet.

Meer details

24,99 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Uitgeverij Jurgen Maas
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 384p.

Meer informatie

De Iraans-Koerdische journalist Behrouz Boochani zit al sinds 2013 vast op Manus, een eiland dat bij Papoea-Nieuw-Guinea hoort en waar Australië veel van zijn vluchtelingen naartoe deporteerde. Alleen de bergen zijn mijn vrienden is een levendig portret van vijf jaar opsluiting en ballingschap. Het is een aangrijpende getuigenis, een overlevingsdaad. Een lyrisch eerstehands verslag. Een kreet van verzet.

Boochani schreef zijn boek via Whatsapp, uit angst dat zijn werk in beslag zou worden genomen. Het won begin dit jaar de prestigieuze Australische literatuurprijs, de Victorian Premier’s Literary Award 2019, in zowel de categorie fictie als non-fictie. Het oordeel van de jury luidde: ‘Een verbluffend kunstwerk en een kritische beschouwing die zich niet eenvoudig laat omschrijven… een literaire triomf, verwoestend en transcendent.’ Het boek gaat in op ‘Manus Prison Theory’, een controlemechanisme waarin mensen worden onderworpen aan strenge regels, hoge muren en vrijheidsberoving, met als doel hen koest te houden. Boochani beschrijft op poëtische wijze wat eindeloze rijen, voedselgebrek, communicatierestricties, kapotte stroomgeneratoren en rampzalige sanitaire voorzieningen met mensen doen en geeft hun op geheel eigen wijze een gezicht.

Uit het Engels vertaald door Irwan Droog.

Auteurs

Behrouz Boochani

Behrouz Boochani studeerde af aan de Tarbiat Maollem Universiteit en de Tarbiat Modares Universiteit, beide in Teheran; hij bezit een master in politieke wetenschap, politieke geografie en geopolitiek. Hij is een Koerdisch-Iraanse schrijver, journalist, wetenschapper, cultureel pleitbezorger en filmmaker. Boochani was schrijver voor het Koerdische taaltijdschrift Werya; is erelid van pen International; winnaar van een Amnesty International Australia 2017 Media Award, de Diaspora Symposium Social Justice Award, de Liberty Victoria 2018 Empty Chair Award, en de Anna Politkovskaya Award voor journalistiek; en hij is niet-inwonende Visiting Scholar aan het Sydney Asia Pacific Migration Centre (sapmic), Universiteit van Sydney. Hij publiceert regelmatig in The Guardian, en schrijft ook in The Saturday Paper, Huffington Post, New Matilde, The Financial Times en de Sydney Morning Herald. Samen met Arash Kamali Sarvestani maakte hij in 2017 de documentaire Chauka, Please Tell Us the Time.