Koers Zuid, richting Noord Bekijk groter

Koers Zuid, richting Noord

Een reis in twee talen

9789082454659

Verkrijgbaar

Literaire autobiografie van de stem van de Chileense ballingen in de wereld en een minutieuze zoektocht naar cultuur en identiteit, waarin de schrijver zichzelf niet spaart.

Meer details

24,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Schokland
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze hardcover met stofomslag
Aantal pagina's 280p.

Meer informatie

Koers Zuid, richting Noord is niet alleen een gedetailleerd verslag van de in 1973 uitgevoerde militaire staatgreep van generaal Pinochet tegen de democratisch gekozen socialistische regering van Salvador Allende, het is daarnaast een minutieuze zoektocht naar cultuur en identiteit, waarin de schrijver zichzelf niet spaart.

Een reis in twee talen luidt de ondertitel van deze literaire autobiografie, en dat is niet voor niets: verschillende keren heeft Dorfman zijn taal en culturele identiteit omgeruild. Hij werd in 1942 in Buenos Aires geboren en verhuisde op tweejarige leeftijd met zijn ouders naar New York. Na een verblijf in het ziekenhuis weigerde hij nog een woord Spaans te spreken en werd een volledig Amerikaans kind met een diepe afkeer van alles wat Latijns-Amerikaans was.

Na een tweede verhuizing naar Chili in 1954 hield hij verbeten vast aan zijn Amerikaanse achtergrond, tot hij in de linkse studentenbeweging terechtkwam en het omgekeerde doormaakte: hij weigerde nog Engels te spreken, beschouwde zich als een echte Chileen en beleed een grondige afkeer van de Verenigde Staten. Drie jaar later, na de door de CIA gesteunde staatsgreep van Pinochet, wist Dorfman ternauwernood aan de dood te ontkomen door - paradoxaal genoeg - naar de VS te vluchten, waar zijn bestaan als balling begon.

Dorfman werd de stem van de Chileense Exil-gemeenschap in de wereld. In woord en geschrift trok hij ten strijde tegen de dictatuur van Pinochet. Tegelijk bouwde hij een literair oeuvre op van romans, verhalen en toneelstukken die allemaal thematisch aan de Chileense nachtmerrie zijn gelieerd, maar ver boven de simpele strijdcultuur uitstijgen. Zijn bekendste toneelstuk, Death and the Maiden, werd door Mike Nichols op Broadway op de planken gebracht en later door Roman Polanski verfilmd.

Vertaling: Sjaak Commandeur. - Met een nawoord van Max Arian.
Kritische klassieken 16

Gerelateerde titels

Auteurs

Ariel Dorfman


Persartikels

‘Fascinerende herinneringen, intens persoonlijk en vaak heel ontroerend.’ - The New York Times

‘Briljante mengeling van overpeinzingen en spanning.’ - Daily Mail

‘Als hij over andere mensen schrijft spat echte magie van de pagina.’ - The Times