Dagboek van Serafino Gubbio, cameraman Bekijk groter

Dagboek van Serafino Gubbio, cameraman

9789071127755

Sold out

In deze roman, die geldt als een van de hoogtepunten in zijn romanoeuvre, verkent Pirandello de betekenis die moderne technologische ontwikkelingen kunnen hebben voor zijn visie op de wereld.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij Coppens & Frenks
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze hardcover met wikkel
Aantal pagina's 244p.

Meer informatie

Serafino Gubbio, cameraman in de vroege jaren van de ontluikende filmindustrie, observeert en registreert koel, afstandelijk en emotieloos als de filmcamera die hij bedient, het leven en de gebeurtenissen om zich heen. Hij noteert zijn observaties in zijn dagboek. Ze zijn een, hier en daar bijna absurdistische, weergave van het menselijk drama dat zich afspeelt in en rond de studios van filmmaatschappij de Kosmograph.
Hoofdpersonen zijn de actrice Varia Nestoroff, een manipulerende proto-vedette, en haar (potentiële) minnaars, de arts Cavalena, getergd en vernederd door zijn ziekelijk jaloerse echtgenote gemodelleerd naar Pirandellos eigen paranoïde echtgenote die diens huwelijksleven vergiftigde en hun prille dochter Luisetta, evenzeer slachtoffer van de charade van de acteurs als van het ellendige huwelijk van haar ouders.
De dramatische gebeurtenissen worden tot een gruwelijk hoogtepunt gevoerd door een verscheurende tijger en dat maakt dat Serafino Gubbio, de cameraman, er voor de rest van zijn leven het zwijgen toe doet.
Dagboek van Serafino Gubbio, cameraman verscheen oorspronkelijk in 1915. In de roman, die geldt als een van de hoogtepunten in zijn romanoeuvre, verkent Pirandello de betekenis die moderne technologische ontwikkelingen kunnen hebben voor zijn visie op de wereld. Eerder verschenen van Pirandello bij Coppens & Frenks de romans Iemand, niemand en honderdduizend en Wijlen Mattia Pascal alsook zijn verzamelde verhalen in zestien delen onder de titel Novellen voor een jaar.

Auteurs

Luigi Pirandello

De Siciliaan Luigi Pirandello (1867-1936) is de belangrijkste Italiaanse vertegenwoordiger van het modernisme. Hij debuteerde in 1894 met de bundel 'Amori senza amore'. Naast novellen en romans schrijft hij ook baanbrekende toneelteksten en in 1925 richt hij met een vriend Teatro d'arte in Rome op. In 1934 ontvangt hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn meest bekende theatertekst is 'Zes personages op zoek naar een auteur'. Zijn theaterstukken, romans en verhalen zijn vaak verfilmd.
Rode draad door Pirandello's werk zijn de relativiteit van realiteit en fictie en het verloren gaan van de persoonlijke identiteit. De ziekte van zijn vrouw , die reeds in 1903 ongeneeslijk krankzinnig werd, heeft waarschijnlijk tot die thematiek bijgedragen.