De tarantas Bekijk groter

De tarantas

Reisindrukken

9789081673822

Verkrijgbaar

Het eerste werk in de Russische literatuur dat expliciet de vraag opwerpt welke weg Rusland op moest gaan: die van het Westen of een eigen weg. Een klassieker die dus nog niets aan actualiteit heeft ingeboet. Met de originele tekeningen van prins Gagarin.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Benerus
Jaar van uitgave 2014
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 200p.

Meer informatie

In 1845 verscheen de roman De tarantas van de Russische schrijver Vladimir Sollogoeb (1813-1882), prachtig geïllustreerd door Grigori Gagarin. Twee mannen leggen samen de weg van Moskou naar Kazan - van west naar oost - af in een 'tarantas', een lomp voertuig dat bestand is tegen de Russische wegen. De jonge, idealistische Ivan Vasiljevitsj, net terug uit het Westen en boordevol goede bedoelingen met zijn vaderland, moet het opnemen tegen de prozaïsche, ouderwetse, patriarchale landheer Vasili Ivanovitsj. Ze filosoferen over hun land en zijn mogelijke toekomst.

De roman werd enthousiast onthaald, het was het eerste werk in de Russische literatuur waarin expliciet de vraag werd opgeworpen welke weg Rusland op moest gaan: die van het Westen of een eigen weg. Een vraag die nog niets aan actualiteit heeft ingeboet.

Deze klassieker van de Russische literatuur is nog nooit eerder vertaald in het Nederlands. De Vlaamse slavist Emmanuel Waegemans maakt hem nu toegankelijk voor een Nederlandstalig publiek en voorziet hem van cultuurhistorisch commentaar. De Nederlandse editie brengt de originele tekeningen van prins Gagarin.

Auteurs

Vladimir Sollogoeb