Nepal Bekijk groter

Nepal

Nieuwe wegen in de Himalaya

9789462670693

Verkrijgbaar

Journalistiek reisverhaal van 2500 wandelkilometers door een klein land dat allesbehalve immuun is voor beslissingen die bij ons worden genomen. Compleet herziene heruitgave met nieuwe hoofdstukken over de aardbeving en de opstand in het laagland.

Meer details

19,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 248p.

Meer informatie

Nepal. De Himalaya. Mount Everest. Kathmandu. Namen die een exotische droomwereld oproepen. Maar beantwoordt dat beeld aan de werkelijkheid? Nick Meynen bond de bergschoenen aan om op zoek te gaan naar het Nepal dat niet in de brochures en de reisgidsen staat. Ongeveer 2500 wandelkilometers later bundelde hij zijn ervaringen en indrukken in dit journalistieke reisverhaal. Voortdurend koppelt hij het relaas van een lange trektocht doorheen het geïsoleerde westen van Nepal aan de bredere Nepalese en globale context. Zijn fascinatie voor de verbanden tussen de leefwereld van de Nepalezen en onze wereld mondt uit in een verrassende kijk op onderwerpen die uiteenlopen van missionarissen tot machinegeweren en van milieurampen tot maoïsten. Het leven in de uithoek van de wereld blijkt allesbehalve immuun voor beslissingen die in onze parlementen, huiskamers en hoofden genomen worden. De globalisering krijgt in dit verhaal een plaats, een naam en een gezicht. Laat je meevoeren naar een klein land ver weg dat in vele opzichten niet veel verder ligt dan de wijk om de hoek.

Compleet herziene heruitgave met nieuwe hoofdstukken over de hulp na de aardbeving en de opstand in het laagland.

Met een voorwoord van Gie Goris, hoofdredacteur MO* en specialist Zuid-Azië

Downloaden

Auteurs

Nick Meynen

Nick Meynen (°1980) schreef het goed onthaalde Nepal. Nieuwe wegen in de Himalaya (EPO, 2010, hernieuwde editie 2016), Wandelen met Flora (EPO, 2013) en het naar het Engels vertaalde en door Naomi Klein en vele andere bekende auteurs geprezen Frontlijnen. Een reis langs de achterkant van de wereldeconomie (EPO, 2017). Hij is geograaf en heeft postgraduaten in conflict & development en internationale researchjournalistiek. Sinds 2008 werkt hij deeltijds in de Europese milieubeweging en deeltijds als schrijver, journalist, opiniemaker en activist. Website Nick Meynen


Persartikels

Reiskrant (September 2016)
"Nu naar Nepal"

Nbdbiblion.nl (13-07-2016)
"Met dit boek biedt Nick Meynen een noodzakelijk tegenwicht voor het lyrische beeld dat veel reisgidsen van Nepal geven."

De Wereld Vandaag (radio 1) (25-04-2016)
"1 jaar na de aarbeving, begint de échte wederopbouw nu pas." - herbeluisteren

Ansiel (06-04-2016)
"Heel gedreven en zeker niet gespeend van humor schreef hij over deze alternatieve reis van ongeveer 2500 wandelkilometers 'een wandelboek' dat de lezer meeneemt naar het Nepal dat niet in de brochures en de reisgidsen staat. (...) Ook nu weer levert de auteur een goed geschreven en heel vlot leesbaar boek af. (...) Nepal: Nieuwe wegen door de Himalaya is een bijzonder knap en informatief boek op diverse vlakken." - lezen

Reisboeken.be (10-03-2016)
"Nick Meynen kent het land, zijn problemen en achtergronden als geen ander en laat de lezer graag meedelen in zijn kennis en ervaring. (...) Verplichte lectuur indien je wil meepraten over Nepal of eraan denkt het land te bezoeken." - lezen

De pers over de vorige editie

Radio 1 - Ruth Joos (16-09-2015)
Interview met Ruth Joos over de afkondiging van de nieuwe grondwet in Nepal (vanaf minuut 35:30) - herbeluisteren

Nathalie Meskens verkoos dit boek in Humo tot boek van het jaar.

Gie Goris, hoofdredacteur van MO*
"Meynens journalistieke werk wordt vooruitgestuwd door verontwaardiging over onrecht, machtsmisbruik en ecologische destructie."

De Standaard (30-04-2010)
"Een sterk getuigenis over het hedendaagse Nepal (...) en de uitdagingen waarmee het te maken heeft"

De Koevoet (september 2010)
"Nick Meynen is een geëngageerd schrijver die de soms complexe realiteit niet uit het oog verliest. Dit overigens veel geprezen boek is wat mij betreft veel te kort, want je leest het in één ruk uit."

www.reisboeken.be (18-06-2010)
"De auteur dringt bijzonder ver door in het land, zowel inzake afstand als op vlak van inlevingsvermogen."

MO* magazine (28-04-2010)
"Nick Meynen doet een zeer eerlijke poging om dit complexe land te begrijpen. En de lezer zij getroost: omdat Meynen heel veel te voet door Nepal trok, priemt door elk hoofdstuk de pracht en de magie van de Himalaya."

www.apache.be (08-04-2010)
"Met 2.500 wandelkilometers schreef hij een boek dat staat als een huis."

De Bond (24-09-2010)
"... aanbevelen als voorbereidende literatuur voor een reis naar Nepal en aan ieder die geïnteresseerd is in wat er in dat land de afgelopen jaren allemaal veranderd is."

De Leeswolf (september 2010)
"In goed onderbouwde stellingen biedt hij een noodzakelijk tegengewicht aan de toeristische folders."

www.dewereldmorgen.be (03-06-2010)
"Een realistisch verhaal over Nepal"

www.uitpers.be (juni 2010)
"Nick Meynen had makkelijk kunnen scoren met een schitterende reportage Himalayabeelden, maar de bergreus krijgt minder aandacht van zijn lens dan de kleine Nepalees."

Radio Vlaanderen Internationaal (22-05-2010)
Interview met Nick Meynen - herbeluisteren

www.uilekot.org (13-04-2010)
"Als er in mij al enige overtuiging aanwezig was dat Nepal voornamelijk een feeërieke droomwereld is, dan is dit nu, na het lezen van dit boek, compleet verdwenen."