Wandelen naar Kongo Bekijk groter

Wandelen naar Kongo

Langs koloniaal erfgoed in Brussel en België

9789064454004

Sold out

Een ontdekkingstocht in België, langs parken en pleinen, op zoek naar Kongo - met trajectbeschrijvingen

Meer details

Datasheet

UitgeverijEPO
Jaar van uitgave2006
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's144p.

Meer informatie

Voorwoord Walter Zinzen

Naar Kongo met vakantie gaan zit er voor weinig Belgen in. Te riskant, te duur en vooral, de rondreismogelijkheden zijn te beperkt. In België naar Kongo gaan: dat kan je al wandelend en met het openbaar vervoer.
En er is in België meer van Kongo te zien dan u denkt. In Brussel alleen al kan je op lang weekend naar Kongo. In de zomer, wanneer Matonge op volle tropische toeren draait, zelfs voor langer dan een weekend. En er zijn nog een tiental andere steden.
Dit is allemaal te danken aan Kongolees erfgoed dat hier is bewaard gebleven. Er is nog heel veel intact. Over het Belgische ‘erfgoed’ in Kongo kan je moeilijk hetzelfde beweren.
Dus, zet in gedachten een tropenhelm op en ga op stap, langs parken en pleinen, op zoek naar Kongo.

Lucas Catherine heeft een inventaris opgemaakt van al die monumenten en van ander monumentaal, Kongolees koloniaal erfgoed, tot 1960. Van Blankenberge tot Aarlen en van Diksmuide tot Luik. En wel op een heel praktische manier: in de vorm van wandelingen.
In Oostende, Blankenberge, Diksmuide, Gent, Halle en Brussel zijn er mensen actief die deze monumenten willen voorzien van een historisch correcte voetnoot. Lucas Catherine helpt hen de officiële koloniale geschiedschrijving waar dat moet van zijn voetstuk te halen.

Geïllustreerd met foto's en trajectbeschrijvingen

Auteurs

Lucas Catherine

Lucas Catherine (1947) schrijft over de Arabische wereld, over Congo en over Brussel. Hij reisde meermaals naar Libanon, Palestina, Jordanië, Syrië en Irak en leefde enkele jaren in de Arabische wereld.

Uitgebreide bio-bibliografie


Persartikels

www.goethe.de (juni 2010)
"Van mijnen en mensen" - bespreking van zes boeken over de koloniale geschiedenis en de huidige relaties tussen Europa en Afrika, door Sebastian Seiffert

Trends (08-06-2006)
Even dachten we dat deze gids ons naar Matonge zou leiden, de Congolese buurt nabij de Naamse Poort in Brussel. Vanzelfsprekend vermeldt Lucas Catherine de kleurrijke wijk, maar hij gaat veel ruimer: hij gidst ons langs koloniaal erfgoed. Dat gebeurt vooral in Brussel, maar ook Oostende, Geraardsbergen en een rist andere steden komen kort aan bod.

www.bocobrussel.be - Brussels Overleg- en Coördinatiecentrum Gemeenschapsonderwijs (08-05-2006)
Vanuit een anti-kapitalistische visie documenteert hij zijn zoektochten zeer degelijk. (...) Dit is een van die boekjes die je leren kijken naar plaatsen waar je al dikwijls kwam, maar waarvan je de historische achtergrond slechts ten dele kende.

Dit boek kwam ter sprake in volgende radio- en/of tv-programma's

  • 27/04/2006 - VRT-TV1-Journaal om 13 en 19 uur
  • 10/05/2006 - VRT-Radio 2 - Koffers & Co
  • 28/05/2006 - VRT-Radio 1 - Titaantjes

'Koloniaal erfgoed zal de komende jaren niet uit de actualiteit weg te branden zijn. Deze historische reisgids doorheen postkoloniaal België is de eerste in zijn soort en Lucas Catherine zet de juiste toon. Dit boek maakt indruk door de gigantische feitenkennis die erin vervat zit: achter de monumenten en gevels ontwaart de lezer een sociaal netwerk van politieke en economische elites die zichzelf en hun belangen aanprijzen, allemaal onder het mom van patriottisme en het streven naar universele vooruitgang.
Maar evengoed frappeert het boek door de kritische blik en het heldere verhaal waarmee de auteur de dood gewaande monumenten tot leven wekt en de verstomde gevels aan het spreken brengt. Lucas Catherine ontdoet de koloniale standbeelden en sites van hun onschuld en vergeetachtigheid en bevrijdt hen van hun holle h eroïek.
Het parcours dat de auteur langsheen ons rijk koloniaal erfgoed uitstippelt houdt zich ver van de twee extremen van verheerlijking of verachting. De tussenweg die de auteur ons aanwijst slingert langs gedegen kennis en historisch doorzicht, en is bij momenten schertsend, op het hilarische af. De manier waarop Lucas Catherine met ons bestoft en verstild koloniaal erfgoed omspringt is tegelijk verrijkend en verfrissend, informatief en kritisch. Eindelijk: het huwelijk tussen nationaal erfgoed en koloniaal verleden is een feit, in goede en kwade dagen!' - Dr. Karel Arnaut, UGent-Afrikaanse Talen en Culturen.

'Wandelen naar Congo sluit aan bij een cyclus die is bijeengeschreven door mensen als Daniël Vangroenweghe, Jules Marchal (schrijversnaam A.M. Delathuy) en Adam Hochschild om de plundering van Congo in kaart te brengen, te verklaren, te ontmaskeren.
Catherine concentreert zich op het onmiddellijk zichtbare deel van de roversbuit: niet op de anonieme kapitaalsaandelen, maar op de tot parken, monumenten en gebouwen verstolde koloniale winsten in onze steden. Hij inventariseert en herkneedt die enorme berg informatie tot prettig leesbare wandelroutebeschrijvingen langs het koloniale verleden dat ons land zo groot én zo klein heeft gemaakt.' - Ludo De Witte, auteur van De moord op Lumumba.

'Lucas Catherine stippelt een wandelroute uit langs koloniale gebouwen en monumenten in België, van Oostende over Brussel naar Aarlen. Telkens geeft hij er wetenswaardigheden bij in zijn onnavolgbare stijl. Wie weet er nog dat in de Naamse straat nr. 10 te Brussel H.Lothaire in cassatie vrijgesproken werd voor de ophanging van Stokes in 1895? In de Matonge wijk is er niet alleen een reusachtige muurschildering van de Kongolese Chéri Samba maar is de Cinéma Vendôme eigendom van de Koninklijke Schenking.' - Prof. dr. Daniel Vangroenweghe, UGent-Geschiedenis, auteur van Rood rubber.