Verhalen van de jongste tijd Bekijk groter

Verhalen van de jongste tijd

Reizen langs de rafelranden van het Sovjetblok

9789086840175

Verkrijgbaar

Een onthutsend politiek, historisch verslag van een reis door Oost-Europa en Centraal-Azië. Een caleidoscopische tocht door een wereld in transitie.

Meer details

19,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 308p.

Meer informatie

Na het uiteenvallen van het Sovjetblok, tussen 1989 en 1991, gingen de erfgenamen elk hun eigen gang, niet langer aan de hand van Grote Broer Rusland. Enkele jaren later viel, op bloedige wijze, ook Joegoslavië uiteen. De kaarten van Azië en Europa werden opnieuw gedrukt, want er verscheen een flink aantal nieuwe, onafhankelijke staten. In Centraal-Azië doken nieuwe landen op met duistere namen die riekten naar steppenvolkeren en moordlustige emirs: Kirgizië, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan. Oude, nog vaag bekende namen aan de Oostzee keerden terug: Estland, Letland, Litouwen. Ook landen als Oekraïne en Moldova stonden opeens op de kaart, net als een aantal republieken in de Kaukasus en op de Balkan.

Wat voorheen achter het IJzeren Gordijn lag, en waarvan de propaganda een uniform beeld van communistisch heil of onheil had geschilderd was versplinterd en elk land zocht zijn eigen weg, vaak struikelend en strompelend maar bij voorkeur zonder Rusland. Wat voorheen uniform leek werd veelkleurig, in veel opzichten.

Gefascineerd door vragen naar hoe deze landen de nieuwe tijden doorstaan, en nieuwsgierig naar hun overeenkomsten en verschillen, reisde Joop Verstraten in de afgelopen jaren door Oost-Europa en Centraal-Azië, door landen als Roemenië, Slowakije, Polen en Macedonië maar ook en vooral door 9 van de 14 voormalige republieken die tot 1991 samen met Rusland de wereldmacht Sovjet-Unie vormden. Rusland zelf komt in deze bundel alleen aan de orde in het verhaal over Kaliningrad, de Russische exclave aan de Oostzee, tegenwoordig een eiland binnen het territorium van de EU. Door deze ligging behoort ook Kaliningrad immers tot de rafelranden van dit voormalige Sovjetblok.
Het werd een caleidoscopische tocht door een wereld in transitie.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Joop Verstraten

Joop Verstraten (Bennebroek, 1944) brak zijn studie vliegtuigbouwkunde voortijdig af om vervolgens gedurende 5 jaar door Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Scandinavië te reizen, er te wonen en te werken. Na zijn terugkeer in Nederland was hij een aantal jaren werkzaam bij de reclassering en het post-HBO onderwijs, en vervolgens in een aantal directie- en bestuursfuncties bij organisaties op het gebied van de maatschappelijke dienstverlening en de gezondheidszorg. Over misdaadbestrijding en gevangeniswezen in Nederland schreef hij Bolwerken (Dekker & v.d. Vegt, Nijmegen, 1979) en een aantal artikelen in vaktijdschriften. Sinds 2000 heeft hij weer de handen vrij om te reizen, te lezen en te schrijven. Van Verstraten verscheen eerder bij IJzer Het gestolen Huis.