De Boeddha en de marionetten Bekijk groter

De Boeddha en de marionetten

Een reis door het hart van Myanmar/Birma

9789074328999

Verkrijgbaar

19,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2006
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 244p.

Meer informatie

Myanmar (dat meestal nog wordt aangeduid met zijn koloniale naam Birma) heeft een diepgewortelde boeddhistische cultuur en telt een groot aantal volkeren en etnische groeperingen. Het land wordt weliswaar omgeven door toeristische trekpleisters als Thailand, Tibet en India maar over Myanmar is in het westen weinig meer bekend dan dat het al ruim 40 jaar wordt bestuurd door een militaire dictatuur. Hierdoor wordt het land door maar weinig buitenlanders bezocht. De laatste jaren zelfs alsmaar minder vanwege een westerse boycot op het gebied van handel en toerisme, een boycot ingesteld en aangevoerd door de Verenigde Staten.

Joop Verstraten doet in dit boek verslag van zijn reis door Myanmar. Over het verfoeilijke karakter van het regime laat hij geen misverstand bestaan. Maar er rijzen wel een aantal vragen, bijvoorbeeld naar de geloofwaardigheid en effectiviteit van de westerse boycot. Verstraten stelt nog meer ongemakkelijke vragen, zoals naar het verleden van Aung San een man die zowel wordt geprezen door de militaire junta als door de oppositiepartij van zijn dochter, Aung San Suu Kyi. Of naar de betrokkenheid van het westen, met name van de Britten en Amerikanen, bij de grootschalige opiumteelt in dit sprookjesachtige land.

Het resultaat is een boek dat voor sommige lezers controversieel zal zijn maar voor velen een aantal belangrijke nieuwe inzichten zal opleveren.

Auteurs

Joop Verstraten

Joop Verstraten (Bennebroek, 1944) brak zijn studie vliegtuigbouwkunde voortijdig af om vervolgens gedurende 5 jaar door Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Scandinavië te reizen, er te wonen en te werken. Na zijn terugkeer in Nederland was hij een aantal jaren werkzaam bij de reclassering en het post-HBO onderwijs, en vervolgens in een aantal directie- en bestuursfuncties bij organisaties op het gebied van de maatschappelijke dienstverlening en de gezondheidszorg. Over misdaadbestrijding en gevangeniswezen in Nederland schreef hij Bolwerken (Dekker & v.d. Vegt, Nijmegen, 1979) en een aantal artikelen in vaktijdschriften. Sinds 2000 heeft hij weer de handen vrij om te reizen, te lezen en te schrijven. Van Verstraten verscheen eerder bij IJzer Het gestolen Huis.