Geweldloos verzet in therapie en bij conflicten Bekijk groter

Geweldloos verzet in therapie en bij conflicten

De psychologie van demoniseren

Verkrijgbaar

Een boek over de wortels van geweldloos verzet en hoe het kan worden ingezet in therapie, maar ook bij sociale onrust en grotere conflicten. Met casestudy's.

Meer details

35,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2021, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 208p.

Meer informatie

In het voorwoord schrijft de Dalai Lama dat ieder mens geluk verlangt en niet wil lijden. Maar disharmonie, strijd en geweld brengen mensen altijd leed. Vaak plotseling en onverwacht komen we in processen waarin we steevast de ander of de andere groep, als vijand zien. We nemen de ander dan alleen in negatief licht waar, maken er een “monster” (demon) van dat uit alle macht moet worden bestreden. Hoe kunnen we begrijpen, welke gevolgen dat heeft en wat kunnen we er tegenover stellen?  Hoe kunnen we dat inzetten bij behandeling en voor grotere conflicten?

De auteurs leggen uit hoe dit gebeurt en laten - met casestudy's - manieren zien hoe we dergelijk “wij-zij denken” in onszelf kunnen bestrijden. Een boek over de wortels van geweldloos verzet. Gedachtegoed dat veel wordt ingezet binnen de ggz, kinder- en jeugdpsychiatrie, jeugdzorg, relatietherapie, psychotherapie, pedagogiek en onderwijs en daar waar kwesties rondom gezag maatschappelijk een rol spelen. Kwesties die dikwijls leiden tot polarisatie en de roep om  “harder” optreden waardoor situaties vaak meer escaleren en verbinding verder buiten bereik raakt.

Grotendeels gaat dit boek in op het gebruik van geweldloos verzet (constructief strijden) in therapie (gezinnen en (ex) relaties) maar ook worden voorbeelden gegeven van toepassing bij sociale onrust en grotere conflicten, middels casuïstiek uit Israël (politie, leger).

Gerelateerde titels

Auteurs

Nahi Alon

Nahi Alon is klinisch psycholoog, mededirecteur van Psycho-Dharma, een instituut gewijd aan Boeddhistische psychologie en mededocent aan de opleiding Boeddhistische psychologie van de Universiteit van Tel Aviv.


Haim Omer

Haim Omer is hoogleraar psychologie aan de universiteit van Tel Aviv. Auteur en gespecialiseerd in het werken met ouders en docenten van kinderen met gewelddadig en (zelf)destructief gedrag.