Trauma en veerkracht Bekijk groter

Trauma en veerkracht

Hulpverlening bij schokkende gebeurtenissen

9789088509865

Verkrijgbaar

Dit praktijkboek legt uit wanneer gespecialiseerde hulp na een ingrijpende gebeurtenis echt nodig is en wanneer het juist beter is deze (nog) niet in te zetten. Voor hulpverleners, maar ook toegankelijk voor anderen. 3de gewijzigde druk met extra aandacht voor seksueel misbruik.

Meer details

28,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2020, 3de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

In deze derde gewijzigde druk is extra aandacht voor: seksueel misbruik.

Wat gebeurt er na een confrontatie met een ingrijpende gebeurtenis?
- Welke klachten zijn normaal?
- Moet er therapeutische hulp gezocht worden?
- Wat kan ik doen als hulpverlener?


Er is veel geschreven over trauma en post traumatische stress (PTSS) klachten. Ook in de media en helaas vaak naar aanleiding van spraakmakende gebeurtenissen. Begrippen als trauma en PTSS worden gemakkelijk door elkaar gehaald en zo veelvuldig gebruikt dat iets al snel een trauma genoemd wordt en er verwezen wordt naar gespecialiseerde opvang.

Dit boek legt uit wanneer gespecialiseerde hulp echt nodig is en wanneer het juist beter is deze (nog) niet in te zetten. Mensen hebben ook eigen mogelijkheden (veerkracht) om op een gezonde manier om te gaan met die ingrijpende gebeurtenis. Uiteraard kunnen hier normale reacties en klachten op volgen. Trauma en veerkracht legt uit hoe we dit kunnen begrijpen en ondersteunen. Al dan niet met gespecialiseerde hulp.

Als duidelijk is wat normaal is, dan is er ook sneller helderheid over signalen die erop wijzen dat er meer aan de hand is. En welke professionele hulp je dan het beste kunt bieden. Afhankelijk van het soort trauma, -naar aanleiding van agressie, bedreiging, seksuele mishandeling, dood, (natuur)ramp, verkeersongeval,- spelen verschillende gedachten en emoties een rol. Het is belangrijk om hier als hulpverlener adequaat op in te spelen, middels (empatische) gesprekken die een gezonde verwerking en veerkracht stimuleren. Dan wel tijdig een echte verwerkingsstoornis te signaleren.

Dit praktijkboek geeft naast kennis ook vele praktische handvatten en is met name geschreven voor hulpverleners (sociaal domein, pedagogiek, psychologie, ggz, coaching) maar is ook zeker toegankelijk en leesbaar voor anderen.

Gerelateerde titels

Auteurs

Luuc Smit

Luuc Smit is hogeschooldocent aan de University of Applied Sciences voor het vak psychotrauma en verliesverwerking. Daarnaast heeft hij een praktijk voor hulpverlening en haptonomie. Luuc heeft 35 jaar praktijkervaring in de hulpverlening. Hij was o.a. directeur van Slachtofferhulp Zeeland, Hoofd jeugdreclassering/jeugdbescherming en hoofd van de afdeling gedragsdeskundigen.
Hij heeft zijn scholing in de authentieke haptonomie gevolgd aan het Wetenschappelijk Instituut voor haptonomie F.R.Veldman. En was hij student aan de interactie academie, Systeemgerichte benadering in Antwerpen en aan de de Hebrew university in Jeruzalem, Trauma and Resilience, volgde scholing in Holocaust aan Yad Vasheem, en Narratief exposure bij het Rino Noord Holland.
Daarnaast is hij programmamaker voor radio en tv in opdracht van de landelijke en regionale omroepen. Over levensbeschouwelijke onderwerpen.