Jacobus Johannes van der Werff: zoek-het-zelf Bekijk groter

Jacobus Johannes van der Werff: zoek-het-zelf

Over leven en werk van een grondlegger van de Nederlandse ontwikkelingspsychologie

9789088509506

Sold out

Leven en werk van Jacobus Johannes van der Werf, hoogleraar ontwikkelingspsychologie, met autobiografische fragmenten, wetenschappelijke publicaties en beschouwingen van anderen over zijn werk en persoon.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 320p.

Meer informatie

Deze publicatie beschrijft leven en werk van Jacobus Johannes van der Werff (1925-2017). Van der Werff concentreerde zich als hoogleraar ontwikkelingspsychologie op het onderzoek naar de beelden die mensen van zichzelf hebben, ook wel hun zelfconcept genoemd. Dat werk is uiterst origineel en nog steeds van actueel belang, gezien de huidige belangstelling van onderzoekers voor de ontwikkeling van de zelfconceptie, identiteitsproblemen en narcisme. De publicatie bevat autobiografische fragmenten, een herdruk van enkele centrale wetenschappelijke publicaties en beschouwingen van anderen over zijn werk en zijn persoon. 
De publicatie is interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de psychologie in Groningen, respectievelijk in Nederland, tussen 1945 en 2000,  de Groningse ontwikkelingspsychologie tussen 1968 en  2000, de persoon Koos van der Werff en zijn unieke en originele werk.
Jacobus Johannes van der Werff, Koos voor intimi, was van 1958 tot 1990 verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was aan die universiteit de eerste hoogleraar ontwikkelingspsychologie (1968-1990). Hij doceerde daarnaast statistiek aan de Universiteit van Amsterdam, psychologie aan het Groningse Conservatorium, en was van 1974-1976 tevens hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht.

De redacteuren van deze publicatie, Willem Koops, Harke Bosma en Matty van der Meulen, zijn alle drie promovendi en voormalige medewerkers van Koos van der Werff.

Auteurs

Willem Koops

Prof. dr. Willem Koops is hoogleraar Ontwikkelingspsychologie en decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij is past-president van de European Society for Developmental Psychology en editor van het European Journal of Developmental Psychology.


Harke Bosma


Matty van der Meulen