Het nut van angst en somberheid Bekijk groter

Het nut van angst en somberheid

Inzichten uit de evolutionaire psychiatrie

9789057124785

Verkrijgbaar

Evolutionaire inzichten helpen het alom aanwezige menselijk lijden te verklaren – en te verlichten door individuen als individuen te zien.

Meer details

29,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Nieuwezijds
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 368p.

Meer informatie

Psychiater Randolph Nesse verrijkt ons inzicht in psychische gezondheid met een fundamenteel nieuwe benadering ervan. Hij stelt niet de vraag waarom mensen psychische problemen hebben, maar hoe het kan dat natuurlijke selectie ons psychisch gestel zo kwetsbaar heeft gelaten.

Aan de hand van verhalen uit zijn klinische praktijk en inzichten uit de evolutiebiologie laat Nesse zien hoe negatieve emoties in bepaalde situaties weliswaar waardevol zijn, maar ook kunnen gaan overheersen. Angst beschermt ons tegen gevaar, maar vals alarm kan zorgen voor onnodige angst en stress. Somberheid voorkomt dat we energie verkwisten aan het najagen van onbereikbare doelen, maar kan ook leiden tot ernstige depressie. Andere psychische stoornissen, zoals verslaving en anorexia, tonen de mismatch tussen de moderne wereld en het vroege verleden van de mens. Zulke evolutionaire inzichten helpen het alom aanwezige psychisch lijden van de mens te verklaren – en te verlichten.

Het nut van angst en somberheid is een fascinerend boek dat bijvoorbeeld duidelijk maakt waarom onze geest zowel krachtig als kwetsbaar kan zijn, of hoe in de strijd om het leven liefde en goedheid zijn ontstaan.

Gerelateerde titels

Auteurs

Randolph M. Nesse

Randolph M. Nesse is een van de grondleggers van de evolutionaire geneeskunde en onder meer bekend van Why We Get Sick, het boek dat hij samen met George Williams schreef. Hij was vele jaren hoogleraar psychiatrie en hoogleraar psychologie aan de University of Michigan. Hij is oprichter en directeur van het Center for Evolution and Medicine aan Arizona State University.


Persartikels

‘Belangrijk en fascinerend’ – Nature

‘Dit intrigerende boek plaatst enkele eeuwenoude kwesties over de menselijke natuur in een ander daglicht.’ – The Observer