De reis van het gewaarzijn Bekijk groter

De reis van het gewaarzijn

9789060208618

Verkrijgbaar

Riekje Boswijk-Hummel beschrijft hoe emoties ontstaan en samenhangen met het denken, hoe ze je waarneming bepalen, maar ook en vooral hoe je je eruit kunt bevrijden.

Meer details

24,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij De Toorts
Jaar van uitgave 2018, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.

Meer informatie

Riekje Boswijk-Hummel beschrijft hoe emoties ontstaan en samenhangen met het denken, hoe ze je waarneming bepalen, maar ook en vooral hoe je je eruit kunt bevrijden. Ze doet dit aan de hand van wat zij noemt: ‘de reis van het gewaarzijn’.

Het gewaarzijn is het ‘instrument’ waarmee bewust gemaakt kan worden wat je denkt en voelt. De reis leidt door de vijf dimensies die Riekje Boswijk onderscheidt: 1) de ziel, 2) het hart, 3) de directe emoties, 4) de indirecte emoties, en 5) het hoofd.

In deel 1 beschrijft ze hoe emoties als boosheid, angst, schuld, schaamte, haat en jaloezie ontstaan en logisch met elkaar samenhangen. In deel 2 legt ze uit hoe deze emoties weer kunnen oplossen met behulp van gevoelens als verdriet, vergeving, spijt, ontroering en verzoening.
Ze maakt op deze manier overtuigend duidelijk dat we niet hoeven te blijven steken in emoties of eindeloos denken. Het is mogelijk om een weg af te leggen die leidt naar een liefdevolle verbinding met onszelf en anderen en naar een gebied van werkelijke rust.

Een gevoel van heimwee geeft vaak een eerste aanzet aan de reis naar binnen. Wanneer Riekje Boswijk dit gevoel verklaart, verruilt zij het gebied van het ‘persoonlijke’ voor het transpersoonlijke, religieuze of spirituele. Haar visie komt opmerkelijk overeen met aspecten van boeddhistische psychologie.

Het model dat Riekje in de loop van het boek opbouwt, vormt een gedetailleerde ‘landkaart’, waarop duidelijk zichtbaar is in welke dimensie het gewaarzijn zich bevindt en via welke weg het hart en de ziel weer bereikt kunnen worden.

Tot nu toe gaf Riekje Boswijk lezingen en workshops voor hulpverleners over dit model en deze weg. Het was in de eerste plaats de basis van de Opleiding Transpersoonlijke Therapie die tot op de dag van vandaag wordt gegeven bij het Boswijk Instituut. Deze gedegen basis is met dit boek nu toegankelijk geworden voor iedereen.

Een concreet en praktisch handboek voor therapeuten, coaches, mentoren, meditatiebegeleiders, pastores, en andere hulpverleners.
Ook bedoeld voor iedereen die zijn eigen binnenwereld beter wil leren begrijpen en wil leven vanuit werkelijke inspiratie en liefde.

Auteurs

Riekje Boswijk-Hummel

Riekje Boswijk-Hummel leidt samen met haar man Jan Boswijk sinds 1980 het Centrum Boswijk, School voor Aandachtsontwikkeling en Transpersoonlijke Psychotherapie. Naast opleiding en nascholing worden er themagroepen, meditatieve groepen, lezingen en andere bijeenkomsten georganiseerd en wordt individuele en groepstherapie gegeven aan mensen die zich bewust willen ontplooien.