Ontwikkelingspsychopathologie Bekijk groter

Ontwikkelingspsychopathologie

Stoornissen en belemmeringen (deel 2)

Sold out

Een uitgebreid overzicht van de verschillende stoornissen die gedurende de ontwikkeling van een kind kunnen optreden, de bronnen van een verstoorde ontwikkeling en de problematiek van diagnostiek, hulpverlening en speciaal onderwijs.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2009, 7de geheel herziene druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 376p.

Meer informatie

Ontwikkelingspsychopathologie over de ‘abnormale' ontwikkeling bevat een uitgebreid overzicht van de verschillende stoornissen die gedurende de ontwikkeling van een kind kunnen optreden. In detail wordt ingegaan op de belangrijkste stoornissen. De verschillende bronnen die aan het ontstaan van stoornissen ten grondslag liggen - aanleg, rijping en omgevingsfactoren - worden uitvoerig besproken. De beschrijving van de stoornissen is gebaseerd op de DSM-IV-TR, invloedrijke handboeken en recent wetenschappelijk onderzoek.
Het boek bestaat uit drie onderdelen.
Het eerste deel geeft een overzicht van de normale ontwikkeling, noodzakelijk om de verstoorde ontwikkeling te kunnen begrijpen.
In het tweede deel komen de verschillende bronnen van verstoorde ontwikkeling aan bod - zo wordt onder andere ingegaan op de lichamelijke ontwikkeling, rijping van het centrale zenuwstelsel, psychotrauma's, seksueel misbruik, culturele factoren en de rol van de opvoeding.
Het derde deel gaat in op de problematiek van de diagnostiek, de hulpverlening en het speciaal onderwijs. Het boek loopt vooruit op de publicatie van de DSM-V in de zin dat het dimensies hanteert, en geen nos/nao (behalve pdd-nos) en een kader met verschillende dimensies om de stoornissen heen plaatst. Hierdoor gaat het verder dan een beschrijving van de DSM-IV-TR en geeft het inzicht in de aard en de oorsprong van de diverse problematiek.

Andere boeken in deze reeks:

Deel 1: Ontwikkeling in vogelvlucht. Ontwikkeling van kinderen en adolescenten
Deel 3: Kinderen en gedragsproblemen. Aanleg, rijping of omgeving?
Deel 4: Psychologie van de adoslescentie. Biologisch, psychologisch en pedagogisch

Auteurs

Martine Delfos

Dr. Martine F. Delfos is opgeleid als wetenschappelijk onderzoeker in de psychologie en is tevens werkzaam in de praktijk als therapeut. Zij heeft langdurig ervaring opgedaan met het diagnosticeren en behandelen van kinderen, adolescenten en volwassenen. Zij is onder andere gespecialiseerd in relatietherapie, autisme en eetstoornissen. Naast haar therapeutische praktijk verzorgt zij nascholing aan psychologen, psychiaters, orthopedagogen, artsen, maatschappelijk werkers en groepsleiders. Als wetenschapper ontwikkelt zij modellen die in directe relatie staan tot de maatschappelijke en wetenschappelijke werkelijkheid.
Website: www.mdelfos.nl

(Foto: Janneke de Jonge)