Het behandelen van trauma bij kinderen en jongeren Bekijk groter

Het behandelen van trauma bij kinderen en jongeren

Hoe veerkracht door hechting, zelfregulatie en competenties versterkt kan worden

9789088505157

Verkrijgbaar

Deze toegankelijke en uitgebreide handleiding biedt een kader voor interventies bij jeugdigen en hun families die te maken hebben met meervoudig trauma en/of voortdurend trauma en maakt gebruikt van het ARC-model - Hechting, Zelfregulatie en Competenties.

Meer details

93,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2015, 1ste druk
Bindwijze grote paperback
Aantal pagina's 416p.

Meer informatie

Sommige kinderen en jongeren hebben langdurige en vaak meerdere stressbronnen in een gezinssysteem ervaren. Deze toegankelijke en uitgebreide handleiding biedt een kader voor interventies bij jeugdigen en hun families die te maken hebben met meervoudig trauma en/of voortdurend trauma. Het beschrijft het behandelkader dat gebruik maakt van Hechting, Zelfregulatie en Competenties, het zogenaamde ARC-model. Het behandelen van trauma bij kinderen en jongeren bestaat uit tien belangrijke behandeldoelen (de ‘bouwstenen’).

Er zal geen behandeling of methodiek bestaan die voor elk kind in elk gezinssysteem zal werken: geen enkel kind is hetzelfde, geen enkele familie is hetzelfde en geen enkele hulpverlener is hetzelfde. De hierin beschreven inzichten zijn toepasbaar in meerdere situaties. Ze zijn gebaseerd op onderzoek over de belangrijkste gevolgen van trauma en over factoren die veerkracht en een normale ontwikkeling bevorderen.

Deze handleiding is geschreven voor hulpverleners die met kinderen werken die chronische traumatische stress hebben ervaren. Hieronder vallen individuele behandelaren, maar ook medewerkers van residentiële voorzieningen en gezinshuizen, leerkrachten, huisartsen, psychologen, therapeuten en anderen.

De uitgave heeft 45 werkbladen, handouts en formulieren om in de dagelijkse praktijk te gebruiken.

Auteurs

Margaret E. Blaustein

Margaret E. Blaustein, PhD, is klinisch psycholoog en hoofd training en educatie bij het Trauma Center van het Justice Resource Institute in Brookline, Massachusetts. Samen met Kristine Kinniburgh ontwikkelde zij het raamwerk voor de Attachment, Self-Regulation en Competency behandeling.


Kristine Kinniburgh

Kristine Kinniburgh, LICSW, was hoofd kind- en jeugdzorg bij het Trauma Center van het Justice Resource Institute in Brookline, Massachusetts. Zij is maatschappelijk werker en werkt als organisatieadviseur aan het integreren van traumaspecifieke informatie en ervaring in alle facetten van zorgverlening bij verschillende instellingen.