Postpartum depressie Bekijk groter

Postpartum depressie

Depressief na een bevalling: oorzaken, gevolgen en adequate ondersteuning

9789088505195

Verkrijgbaar

Dit boek maakt, op basis van actuele wetenschappelijke inzichten, helder wat bekend is over de oorzaken en de gevolgen van postpartum depressie. Met handvatten voor ondersteuning en behandeling en aandacht voor de impact op de betrokken kinderen.

Meer details

26,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2015, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 140p.

Meer informatie

Postpartum depressie komt schrikbarend veel voor. Op geen enkel moment in hun leven zijn vrouwen vatbaarder voor psychische aandoeningen dan in de periode rond een bevalling. Jaarlijks ontwikkelen in Nederland twintigduizend pasbevallen vrouwen een depressie of een aanverwante stoornis - vaak totaal onverwacht. Op dat gegeven rust nog steeds een groot taboe.

Tijdige en adequate ondersteuning van vrouwen met een postpartum depressie is van cruciaal belang. Veel vrouwen krijgen die ondersteuning op dit moment niet, waardoor de depressie zwaarder wordt en langer duurt dan nodig is. Dat heeft grote gevolgen: voor de vrouw zelf, maar ook voor haar baby.

Dit boek maakt, op basis van actuele wetenschappelijke inzichten, helder wat bekend is over de oorzaken en de gevolgen van postpartum depressie. Het geeft handvatten voor effectieve ondersteuning en behandeling en besteedt aandacht aan de impact van postpartum depressie op de betrokken kinderen.

Postpartum Depressie is geschreven voor iedereen die steun wil bieden aan vrouwen die in deze bijzondere levensfase psychisch lijden. Het boek is een bron van toegankelijke en bruikbare informatie voor verloskundigen, gynaecologen, huisartsen, psychologen, psychiaters, kraamverzorgenden en medewerkers in de jeugdgezondheidszorg, maar ook voor andere belangstellenden, zoals de partners, familieleden en vrienden van vrouwen met een postpartum depressie.

"In heldere taal beschrijft Anne Marleen Meulink postpartum depressie als een stoornis met een enorme en vaak langdurige impact op een grotere groep mensen dan alleen betreffende moeders. Dit boek zal bijdragen tot meer kennis van zaken bij een brede doelgroep van beroepskrachten, zodat hierdoor erkenning, sociale steun en professionele begeleiding toegankelijker wordt voor zowel moeder, als kind als het bredere netwerk om hen heen." - Cecilia van der Zeeuw, psycholoog, gespecialiseerd op het gebied van kinderen van ouders met psychiatrische problemen (KOPP) en ouderschap en psychiatrie

"Anne Marleen Meulink is erin geslaagd een goed leesbaar boek te schrijven vol nuttige en leerzame informatie voor een breed publiek. Tussen de wetenschappelijke informatie door is haar ervaringsdeskundigheid merkbaar, wat de inhoud van het boek een extra dimensie geeft. Zowel leken als hulpverleners zullen ongetwijfeld veel opsteken van dit boek, wat de vrouwen met een postpartum depressie en hun directe omgeving ten goede zal komen." - Sanne de Metz, psychiater bij PsyQ

"Helder en overzichtelijk uiteengezet boek. Het laat zien hoe belangrijk het is als professional alert te zijn op de signalen van een postnatale depressie en te zorgen voor een goede begeleiding van een vrouw tijdens de zwangerschap en na de de bevalling vanwege de grote gevolgen die het heeft voor haar, haar kind en de mensen in haar omgeving. Een goed naslagwerk!" - Sandra Rabenberg, huisarts in Haarlem

Auteurs

Anne Marleen Meulink

Anne Marleen Meulink (Amsterdam, 1976) studeerde culturele en sociale antropologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Aansluitend aan haar studie schreef zij in 2000 in opdracht van de Immigratie- en Naturalisatiedienst een rapport over het horen van jonge alleenstaande minderjarige asielzoekers. Vervolgens deed zij enkele jaren beleidswerk bij HVO-Querido, een grote welzijnsorganisatie in Amsterdam. Van 2001 tot 2004 was zij daarnaast initiatiefneemster en leidster van de kinderopvang in het asielzoekerscentrum in Utrecht. In 2002 maakte Anne Marleen de overstap naar het basisonderwijs. Na een verkorte deeltijdopleiding Pabo, werkte zij tot 2012 op verschillende basisscholen in de regio Utrecht. In 2012 besloot Anne Marleen zich fulltime te gaan richten op haar grote passie: schrijven. Sindsdien is zij voor verschillende media werkzaam als freelance journalist.
Na de geboorte van haar eerste kind kreeg Anne Marleen, totaal onverwacht, een postpartum depressie. Zij werd in die periode geconfronteerd met een groot gebrek aan kennis over dit onderwerp bij de betrokken professionals. Dit motiveerde haar tot het schrijven van het boek Postpartum Depressie; depressief na een bevalling: oorzaken, gevolgen en adequate ondersteuning. Met dit toegankelijke boek biedt zij professionals en andere belangstellenden wetenschappelijk onderbouwde handvatten voor het herkennen van postpartum psychische stoornissen en voor een adequate begeleiding van de vele vrouwen die in deze kwetsbare en bepalende periode van hun leven psychisch lijden.