Het angstenboek Bekijk groter

Het angstenboek

Van A tot Z

9789068684728

Sold out

Een even informatieve als onderhoudende lexicale zwerftocht door de wereld van de fobieën door de vooraanstaande psycholoog Wolfgang Schmidbauer.

Meer details

Datasheet

UitgeverijThoth
Jaar van uitgave2008
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's256p.

Meer informatie

De hedendaagse samenleving kent vele honderden fobieën. Hieronder bevinden zich algemeen bekende angsten als hoogtevrees of angst voor het donker, maar ook op het eerste gezicht bizar aandoende angsten als de angst voor bepaalde groenten of de angst om lucht in te slikken.

De vooraanstaande psycholoog Wolfgang Schmidbauer neemt ons in Het angstenboek mee op een even informatieve als onderhoudende lexicale zwerftocht door de wereld van de fobieën, van de A van Ablutofobie (angst om zich te wassen) tot de Z van Zeusofobie (angst voor God of goden).

De auteur creëert hiermee niet alleen een actueel tijdsbeeld, maar laat tegelijk op speelse wijze zien dat iedere fobie zinvol is - en te danken aan de vindingrijkheid van de fundamentele emotie die we angst noemen en die evenzeer tot het leven behoort als moed.

Met aanvullende teksten van Elfriede Jellinek, Michel Houellebecq, Franz Kafka en vele anderen.

'In zijn fascinerende Angstenboek leidt Schmidbauer ons rond door de irrationele wereld van de fobieën. Iedereen die deze fenomenologie leest zal zich verbazen en zich in veel passages herkennen. Wie het boek uit heeft, zal zichzelf beter begrijpen. Wat dit boek wil aantonen is, overdreven geformuleerd, dat het fobische in onze tijd eigenlijk gewoon een variant op het normale is geworden. We kunnen dus een zucht van verlichting slaken: we hebben ze nog allemaal op een rijtje.' - Frankfurter Allgemeine Zeitung, 10 oktober 2007

Auteurs

Wolfgang Schmidbauer