Het wendbare verleden Bekijk groter

Het wendbare verleden

Nietzsche in postmoderne tijden

9789463402569

Verkrijgbaar

Analyse van de omslag van geloof in een hoopvolle toekomst naar de ondergangsstemming van vandaag. Daarbij wordt diep ingegaan op de filosofie van Nietzsche.

Meer details

22,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.

Meer informatie

‘Make America great again!’, ‘terug naar de VOC-mentaliteit!’. Vooral in populistische kringen wordt hunkerend verwezen naar tijden waarin alles zo goed was. Hierbij wordt echter niet verwezen naar een feitelijk historisch, maar naar een ‘utopisch’ verleden. Een utopisch beeld van het verleden, met weglating of manipulatie van onwelgevallige feiten. Op die manier wordt het verleden maakbaar en wendbaar. Is het wendbaar gemaakte verleden een vluchtweg uit een wereld die te open en te onzeker is geworden? Het heden stemt immers somber en de toekomst is duister.

Waar in de recente geschiedenis nog het geloof was in een hoopvolle toekomst, domineert tegenwoordig een ondergangsstemming, met de blik gericht op het verleden. Het wendbare verleden analyseert deze omslag in denken, waarbij diep wordt ingegaan op de filosofie van Nietzsche. De crisisbeleving die hij al vroeg heeft voorzien is thans actueel. Het is nu aan de mens het cynisme te overwinnen en een positief voorwaarts gerichte wending te geven.

Gerelateerde titels

Auteurs

Sybe Schaap

Sybe Schaap is politiek filosoof. Hij was namens de VVD van 2007 tot 2019 lid van de Eerste Kamer. Van zijn hand verscheen bij Uitgeverij Damon o.a. Het rancuneuze gif, Rechtsstaat in verval en De populistische verleiding.