Kwart over Gaza Bekijk groter

Kwart over Gaza

Van brandhaard Midden-Oosten naar mijnenveld Lage Landen

9789491921100

Verkrijgbaar

Meulenbelt, schaamteloos partijdig, voor rechten van de Palestijnen maar niet tegen Israël, wil met dit persoonlijke betoog helderheid brengen in heftige discussies.

Meer details

25,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Uitgeverij Jurgen Maas
Jaar van uitgave 2015
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 440p.

Meer informatie

Kwart over Gaza is een partijdig boek. Anja Meulenbelt neemt het andermaal op voor de Palestijnse zaak. Het ergert haar mateloos dat wie zich in die kwestie kritisch over Israël uitlaat voor antisemiet wordt uitgemaakt. Zij vindt dat Israël zich niet achter het verleden moet verschuilen en aangesproken mag worden op zijn huidige gedrag. Kanttekeningen plaatsen bij het zionisme mag niet alleen, het moet.

Hoewel haar boek begint in Gaza en ook over Israël gaat, is het werkelijke onderwerp de spanning in de onderlinge verhoudingen in de Lage Landen. Het aanhoudende conflict in het Midden-Oosten wakkert de tegenstellingen hier en in de landen om ons heen aan. Rechts rukt steeds verder op en de islamofobie neemt toe.

De situatie in Gaza en Europa dwingt Anja Meulenbelt om haar positie te bepalen en stelling te nemen. 'We kunnen niet doen alsof Gaza alleen maar een humanitair probleem is. Alles wat te maken heeft met Palestina is politiek.'

Fragment:

Ik stond in augustus op het Museumplein, de oorlog tegen de Gazastrook was nog in volle gang. Dagelijks kwamen berichten binnen over nieuwe doden. Ik moest een toespraak houden, en dat viel me niet makkelijk, want ik was zo kwaad, en zo verslagen dat het niet was gelukt om deze nieuwe aanval tegen te houden, dat ik niet wist of ik uit mijn woorden zou kunnen komen of dat ik in tranen uit zou barsten. Op het plein stonden duizenden mensen. Ik zag dat de meesten van hen Marokkaanse en Turkse Nederlanders waren, velen jong, maar ook hun moeders en vaders waren er. Mensen die zelden demonstreren voor zichzelf, maar die nu massaal protesteerden tegen het onrecht dat een ander volk werd aangedaan. Ik concludeerde dat zij, die meestal gezien worden als probleem, deden wat zoveel autochtone Nederlanders nalaten, onze politici incluis. En in een opwelling zei ik tegen hen: jullie zijn het geweten van Nederland, jullie zijn de hoop van Gaza, jullie zijn de toekomst.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Anja Meulenbelt

Anja Meulenbelt (1945) is schrijfster, feministe, activiste en oud-parlementslid voor de Nederlandse SP. Ze publiceerde veertig boeken.