Memoires 1975 - 1976 Bekijk groter

Memoires 1975-1976

9789067281942

Verkrijgbaar

25,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Papieren Tijger
Jaar van uitgave 2006
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 376p.

Meer informatie

Willem Oltmans heeft vanaf zijn eerste dagboeknotities de gebeurtenissen in zijn leven vastgelegd. Van zijn omgang met ouders en familie tot de vele vrienden en relaties die hij leerde kennen. Van de dagelijkse vorming van zijn geest tot de vele journalistieke en politieke verwikkelingen waarin hij verzeild raakte. Zijn motief tot deze grondige registratie van zijn bestaan was om uiteindelijk een werk te verwezenlijken waarin zichtbaar wordt hoe een mens wordt tot wat hij is.
Na zijn overwinning op de Staat der Nederlanden, en de financiële genoegdoening die daar het gevolg van was, was het mogelijk geworden om zijn 70-delige Memoires uit te geven. Papieren Tijger zal proberen er jaarlijks minimaal twee te publiceren.

De Memoires van Willem Oltmans zijn te beschouwen als een alternatieve geschiedschrijving van de tweede helft van de 20ste eeuw. Alternatief doordat, in tegenstelling tot officiële geschiedschrijvers, Oltmans met ooggetuigenverslagen kan rapporteren omtrent de gebeurtenissen achter de schermen van de internationale politiek, diplomatie en journalistiek. Onvermijdelijk komen in deze boeken de talloze botsingen aan de orde, veroorzaakt door de vele machinaties van inlichtingdiensten en gezagdragers. Dit is een unieke serie in de Nederlandse cultuurgeschiedenis.

Pussy Grinda, oftewel Hélène Lejeune, Lockheed en Prins Bernhard spelen de hoofdrol in deel 20. In het Amerikaanse tijdschrift Time volgt de reactie op Oltmans' berichtgeving over deze drie-eenheid. Het begin van een nieuwe affaire en nieuwe juridische procedures.