Over het pauperisme Bekijk groter

Over het pauperisme

9789086842339

Verkrijgbaar

Tocqueville beschouwde armoede als een logische uitkomst van de economische ontwikkeling en meende dat een modern land zich maar beter kon instellen op de hardnekkigheid van het probleem. Dat Tocquevilles analyse weinig aan geldigheid ingeboet heeft mag duidelijk zijn.

Meer details

16,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 76p.

Meer informatie

In 1835 publiceerde Alexis de Tocqueville een essay over het pauperisme, dat een belangrijk onderwerp van discussie was geworden sinds de gevolgen van de industriële revolutie tot het Europese maatschappelijke bewustzijn begonnen door te dringen. De aanleiding werd gevormd door zijn waarneming dat de armen er in de rijkste landen nog slechter aan toe waren dan in de armste. Tocqueville beschouwde armoede als een logische uitkomst van de economische ontwikkeling en meende dat een modern land zich maar beter kon instellen op de hardnekkigheid van het probleem.

Alexis de Tocqueville (1805- 1859) was een Frans aristocraat, politiek filosoof en socioloog, historicus en staatsman en is beroemd geworden door zijn analyses van het postrevolutionaire Amerika en het pre­revolutionaire Frankrijk. Hij geldt als theoretisch grondlegger van het moderne politieke liberalisme en visionair: Tocquevilles analyses kunnen nog steeds worden toegepast op de moderne samenleving van nu en hebben weinig aan geldigheid ingeboet. 

Bij IJzer zal van Alexis de Tocqueville ook verschijnen Herinneringen.

Uit het Frans vertaald en van een nawoord voorzien door Ineke Mertens

Auteurs

Alexis de Tocqueville