Filosofie van het geld Bekijk groter

Filosofie van het geld

9789086842414

Verkrijgbaar

In dit meesterwerk (1900) levert de Duitse socioloog Simmel kritiekop het liberalisme, socialisme en kapitalisme. Een boek dat gelezen moet worden om zijn enorme historische waarde, maar ook om zijn briljante en nog altijd actuele inzichten.

Meer details

49,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 751p.
Extra met leeslint

Meer informatie

Na een dikke eeuw eindelijk het meesterwerk van Georg Simmel in een Nederlandse vertaling.

Als één ding duidelijk wordt uit de Filosofie van het geld, het monumentale werk dat de Duitse socioloog en filosoof Georg Simmel in 1900 het licht deed zien, dan is het wel dit: dat geld niet alleen de grote accelerator van het leven is, van de bevrijding van de mens uit zijn horigheid, maar ook de oorzaak van zijn gijzeling en vervreemding. In het boek worden beide processen op fascinerende wijze beschreven en geduid. 

Simmel levert kritiek op het liberalisme, en hij typeert het socialisme als despotisme van het levensritme, en het kapitalisme als de grote ‘verstoorder’ daarvan. Ruim een eeuw voor Piketty wijst hij op de groei van vermogen waar geen enkele arbeidsprestatie tegenover staat door de bezitter.

Al met al is de Filosofie van het geld een boek dat gelezen móet worden, al is het alleen maar om zijn enorme historische waarde, maar zeker ook om zijn briljante en nog altijd actuele inzichten.

Uit het Duits vertaald door John van der Stokker.

Auteurs

Georg Simmel

Georg Simmel (1858-1918) was een Duits filosoof en socioloog. Simmel was geen systematisch denker, maar moest het meer hebben van de losse, essayistische stijl, waarmee hij een stroom van artikelen in tal van bladen en een reeks boeken voortbracht die in vele talen zijn verschenen (hij verwierf vooral grote invloed in Amerika).


Persartikels

De Standaard (10/09/2022) - "Georg Simmel schreef zijn Filosofie van het geld al meer dan een eeuw geleden, maar het legt helder actueel onze relatie bloot tot geld, 'het meest extreme voorbeeld van middelen die in doelen veranderen'." - bespreking door Jos Geysels - lezen