De partij dat ben ik Bekijk groter

De partij dat ben ik

De politieke beweging van Thierry Baudet

9789491921858

Verkrijgbaar

Nooit eerder werd een politieke partij zo snel populair: Forum voor Democratie kwam in maart 2017 in de Tweede Kamer en was twee jaar later de grootste partij van Nederland. Wat is het geheim van dit succes? Een reconstructie van de opkomst van de beweging van Thierry Baudet.

Meer details

22,99 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Uitgeverij Jurgen Maas
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback met flappen
Aantal pagina's 260p.

Meer informatie

Nooit eerder werd een politieke partij zo snel populair: Forum voor Democratie kwam in maart 2017 in de Tweede Kamer en was twee jaar later de grootste partij van Nederland. Wat is het geheim van dit succes? In De partij dat ben ik reconstrueert Chris Aalberts de opkomst van de beweging van Thierry Baudet.

Aalberts was er vanaf het prille begin bij, toen FvD in 2015 begon met het organiseren van lezingen aan de Amsterdamse Herengracht. Baudet wilde een innovatieve denktank starten, nieuw elan brengen en met een netwerk van gelijkgestemden Nederland veranderen.
FvD zou boven de partijen staan en niet om persoonlijke ego’s draaien. Aalberts analyseert waarom Forum al snel moest gaan nadenken over een andere koers. Waarom begon Baudet een politieke partij?

FvD wil een politiek beweging zijn die Nederland van de ondergang redt. Aalberts bekeek hoe Forum dat doet: hij zat in de zaal als de partij op campagne ging en als leden bijeenkwamen om naar FvD-kopstukken te luisteren. Hij ging op zoek naar de politici die de afgelopen jaren namens Forum her en der werden gekozen: in de Amsterdamse gemeenteraad, de provincies, de Eerste Kamer en Brussel. Hij analyseert wat de partij aan kiezers voorspiegelt en wat er van al die beloften terechtkomt.

FvD ontwikkelde zich tot een krachtige campagnemachine die avond aan avond volle zalen trok en al snel steeg in de peilingen. Op de achtergrond stampte partijbestuurder Henk Otten een uiterst efficiënte en hiërarchische organisatie uit de grond waarin maar een handjevol mensen iets te zeggen hebben. In dit boek bekijkt Chris Aalberts wat er gebeurt als die mensen het met elkaar oneens worden over de koers, maar in de praktijk ook tot elkaar zijn veroordeeld.

In het voorjaar van 2019 kwamen de interne spanningen tot een uitbarsting en ontdeed FvD zich van Henk Otten, de man die op de achtergrond zo bepalend was geweest. Baudet werd alleenheerser, Forum vaart een extremere koers dan voorheen en interne kritiek wordt de kop ingedrukt. Externe kritiek ook: aanhangers deinzen er niet voor terug om critici te intimideren. Al binnen een jaar na de grote overwinning slaat binnen en buiten Forum de twijfel toe: is Baudet wel de gedroomde leider die hij leek te zijn?

Gerelateerde titels

Auteurs

Chris Aalberts

Chris Aalberts – volgens Theo Hiddema de partijchroniqueur van FvD – doceert aan de Erasmus Universiteit en schrijft voor o.a. het Noordhollands Dagblad en ThePostOnline. Hij schreef eerder o.a. De puinhopen van rechts en Achter de PVV.