Aan de Europeanen van vandaag en morgen Bekijk groter

Aan de Europeanen van vandaag en morgen

9789086842186

Verkrijgbaar

Drie verbluffend actuele lezingen geschreven in jaren 1930: De morele ontgifting van Europa, De eenwording van Europa en De geestelijke eenheid van de wereld. Voor het eerst in het Nederlands vertaald.

Meer details

16,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 120p.

Meer informatie

Als we Europa beschouwen als een uniek geestelijk organisme – gerechtvaardigd door een tweeduizend jaar oude, gemeenschappelijk ontwikkelde cultuur –, dan kunnen we niet ontkennen dat dit organisme momenteel een ernstige innerlijke crisis ondergaat. - Stefan Zweig in De morele ontgifting van Europa

Wat betekent het om Europeaan te zijn? In tijden van crisis is ons Europa op zoek naar een verhaal. Een verhaal dat verder gaat dan het Brussel van de Europese Unie, maar vertelt over onze gemeenschappelijke cultuur en geschiedenis. Wat ons bindt als Europeanen. Dit verhaal kunnen we vinden in het werk van de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig (1881-1942).

Stefan Zweig heeft veelgelezen romans, essays en biografieën geschreven. Door zijn Joodse achtergrond moest hij vluchten voor het opkomende Nazisme en werden zijn boeken publiekelijk verbrand. In deze tumultueuze periode schreef Zweig drie verbluffend actuele lezingen over Europa, waarin hij onder andere een uitwisselingsprogramma voor jongeren en een gemeenschappelijk mediakanaal voor Europeanen voorstelt.

De drie lezingen die in dit boek zijn opgenomen 

  • De morele ontgifting van Europa (Rome, 1932)
  • De eenwording van Europa (Parijs, 1934)
  • De geestelijke eenheid van de wereld (Rio de Janeiro, 1936)

zijn nog nooit in het Nederlands verschenen. De lezingen laten een ander Europa zien: een continent van cultuur en humanisme. Dit boek, met een voorwoord van Caroline de Gruyter, omvat een moreel appel aan de Europeanen van vandaag en morgen en is onmisbaar voor iedereen die overtuigd is van het Europese ideaal – of dit nog moet worden.

Uit het Duits vertaald en van een inleiding voorzien door Thomas Huttinga, die Europees recht studeerde aan de Universiteit van Leiden. Voorwoord: Caroline de Gruyter

Auteurs

Stefan Zweig

Stefan Zweig (1881-1942) was een Oostenrijkse schrijver die wereldwijd een miljoenenpubliek bereikte met zijn novellen, essays en biografische werk.