Liberticide Bekijk groter

Liberticide

(Kritische reflecties op het neoliberalisme)

9789086840168

Verkrijgbaar

15 denkers over hedendaagse themas als zorg, onderwijs, architectuur, criminaliteit, de managerscultuur, de liefde, de vrije keuze, de media, de christelijke naastenliefde, de politiek, het geld, het communisme, veiligheid.

Meer details

18,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 228p.

Meer informatie

Dat neoliberalisme weinig met liberalisme van doen heeft wordt na vijftien jaar vrije markt duidelijk zichtbaar.
Terwijl men bij het afbouwen van de verzorgingsstaat het einde van de ideologieën en maakbaarheid bejubelde, manifesteert het marktdenken zich als een nieuwe en ongrijpbare ideologie.
Het terugtreden van de overheid (privatisering en deregulering) en de opkomst van de managerscultuur hebben bureaucratie, wet- en regelgeving alleen maar doen toenemen. De belofte dat de 'vermarkting' van de samenleving de consument ten goede zou komen wordt inmiddels door harde feiten gelogenstraft. Zorg, onderwijs en infrastructuur werden duurder en slechter. De vrije markt blijkt een nieuwe utopie die door captains of industry en politici gelegitimeerd wordt door drogredenen als de globale economie en terroristische dreiging.
De neoliberale revolutie leidde dan ook niet tot meer democratie en vrijheid. Integendeel, het hedendaagse burgerschap is, mede door het wegvallen van de zuilen, verworden tot een nomadisch bestaan in een als natuurstaat voorgestelde maatschappelijke werkelijkheid. In een door hyperconsumptie en sociale inflatie gedomineerde samenleving blijkt het opkomende neoconservatisme slechts een andere kant van dezelfde medaille te zijn.

Liberticide is een groepsproject van verschillende onderzoekers dat de condities van de hedendaagse vrijheid binnen vele maatschappelijke terreinen in kaart brengt. De auteurs stellen een diagnose van de samenleving in de 21ste eeuw en willen de weg vrij maken voor een mogelijke remedie.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Tiers Bakker


Van dezelfde auteur:

Robin Brouwer (red.)