Voor een ander Europa Bekijk groter

Voor een ander Europa

Essays, lezingen, stellingen

9789490334215

Verkrijgbaar

Het Europese project verkeert in een politieke en morele impasse. In dit boek zet Étienne Balibar zijn ideeën uiteen over een Europa op nieuwe grondslagen.

Meer details

24,50 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijOctavo
Jaar van uitgave2019
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's240p.

Meer informatie

De Franse filosoof Étienne Balibar stelt dat het Europese project in een politieke en morele impasse verkeert. De uitholling van sociaal burgerschap, nationalistische tendensen en de afschaffing van gastvrijheid als norm van beschaving zijn meer dan verontrustende signalen. Een weg terug is een illusie en dus staan we voor de keuze: of Europa volhardt in zijn technocratisch besturen of we proberen een nieuw type federaal Europa uit te vinden, een democratisch en solidair Europa van de burgers. In Voor een ander Europa zet Étienne Balibar zijn ideeën uiteen over een Europa op nieuwe grondslagen.

Auteurs

Étienne Balibar

Étienne Balibar (1942) is emeritus hoogleraar filosofie aan de Université de Paris-Ouest. Daarnaast is hij verbonden aan Columbia University in New York en Kingston College in Londen. Met andere leerlingen van Louis Althusser schreef hij mee aan Lire Le Capital (1965). Vervolgens publiceerde hij werken over de grondslagen van de politieke filosofie, o.a. Spinoza et la politique (1985), Race, Nation, Classe (1988, i.s.m. Immanuel Wallerstein) en La proposition de l’égaliberté (2010). Sinds de jaren 1990 is Europa een centraal thema in zijn werk en verschenen onder meer Les frontières de la democratie (1992), Nous, citoyens d’Europe? (2001) en Europe: crise et fin? (2016).