Het verdriet van de Rif Bekijk groter

Het verdriet van de Rif

Kroniek van een langverwachte opstand

9789491921551

Verkrijgbaar

Een actuele geschiedenis van deze regio in Marokko (vanaf 1900) met centraal het recente volksprotest tegen onrecht, achterstelling en corruptie.

Meer details

20,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Uitgeverij Jurgen Maas
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 224p.

Meer informatie

Het verdriet van de Rif is een actuele geschiedenis van een regio waaruit bijna 90 procent van de Nederlandse Marokkanen afkomstig is, en een aanzienlijk deel van de Belgische Marokkanen.

Centraal in dit boek van journalist en arabist Sietske de Boer staat het recente volksprotest in de Rif tegen tegen onrecht, achterstelling van de regio en de corruptie bij de Marokkaanse overheid. Ze gaat gedetailleerd in op het ontstaan van de volksbeweging Hirak, waarvan de leiders in juni tot zware gevangenisstraffen zijn veroordeeld.

De Boer staat uitgebreid stil bij de kloof tussen de Rif en de Marokkaanse staat, die dateert van de onafhankelijkheid van Marokko in 1956. Maar voor een goed begrip van de regio duikt De Boer in de geschiedenis vanaf 1900. Ze behandelt de koloniale bezetting van het Marokkaanse sultanaat, de strijd van de Riffijnen tegen de Spanjaarden onder leiding van Mohamed Abdelkrim el-Khattabi en het kortstondige bestaan van de Rif-Republiek.

Ook in Nederland en België volgen veel Berbers/Imazighen de gebeurtenissen. Hun betrokkenheid komt ruim aan bod in Het verdriet van de Rif.

Auteurs

Sietske de Boer

Sietske de Boer is arabist en journalist en werkte als correspondent voor verschillende Nederlandse media in Marokko. Van haar hand verschenen Jaren van lood, Het volk van Abdelkrim en Marokkaan in Nederland, Hollander in Marokko.