Oorlogskoorts Bekijk groter

Oorlogskoorts

9789462673809

Verkrijgbaar

Een ontnuchterende analyse over de oorlog die zich achter deze oorlog verbergt en het totaal onderschatte gevaar van een nucleaire winter. Maar ook over neo-mccarthyisme, een cultuur van vrede en Jean Jaurès.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 216p.

Meer informatie

Zijn we slaapwandelend op weg naar de Derde Wereldoorlog? De auteurs van dit boek heten niet Madame Soleil. Maar dat hoeft ook niet. Want wie zijn ogen opent, merkt hoe sinds de invasie van Rusland in Oekraïne elk kritisch vermogen in de koelkast is gestopt. Zo van: ‘Wàt, u plaatst kanttekeningen bij de extra miljarden voor vernietigingswapens? Vriendje van Poetin!’ Met dit boek proberen Christophe Callewaert en Ludo De Brabander ons wakker te schudden. Een ontnuchterende analyse over de oorlog die zich achter deze oorlog verbergt, een regime change in Moskou en het totaal onderschatte gevaar van een nucleaire winter. Maar ook over neo-mccarthyisme, een cultuur van vrede en Jean Jaurès.

Downloaden

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Christophe Callewaert

Christophe Callewaert is journalist. Hij is onder andere coauteur van Dit is morgen (EPO, 2016).


Ludo De Brabander

Ludo De Brabander is woordvoerder van Vrede vzw. Hij publiceert onder andere in Vrede, Uitpers, Knack.be, De Wereldmorgen, en Mo*.


Persartikels

DeWereldMorgen (5/12/2022) - "Oorlogskoorts: een pletwals aan propaganda overspoelt ons" - "... een schitterend pleidooi voor duurzame vrede ... verplichte lectuur voor al wie zich niet wil laten hypnotiseren door de oorlogspropaganda van de ‘good guys’." - lees de recensie van Miel Dullaert

Kritisch lezen - humanistischverbond.be (3/12/2022) - "Tegendraads, goed onderbouwd en helder geschreven. Nu ook weer zal dit boek niet goed scoren bij de opgedraaide publieke opinie, maar het biedt andermaal moedig tegengif in een wereld waar het wapengekletter de ongenuanceerde toon aangeeft." - lees de recensie van Walter Lotens

DeWereldMorgen (31/10/2022) - "Oorlogskoorts: het boek over de Oekraïne-oorlog vanuit het perspectief van zijn slachtoffers" - lees de bespreking

De Standaard (17/09/2022) - Het is de vraag van één miljoen: hoe beëindig je een oorlog? Antwoord: met een wapenstilstand gevolgd door een vredesakkoord. - lees het opiniestuk van Christophe Callewaert en Ludo De Brabander

"Uitzoomen, zoals Christophe Callewaert en Ludo De Brabander doen in Oorlogskoorts, leert ons niet alleen dat de feiten die rechtstreeks leidden tot deze oorlog, maanden, jaren zelfs decennia terug kunnen worden getraceerd, het is bovendien helemaal geen lokaal conflict (meer): "Wat zich voor onze ogen afspeelt, is een situatie van wereldoorlog, globale belangen, wapenhandel en geopolitieke toe-eigening die een heroïsch volk opoffert.” zei Paus Franciscus over dit conflict.
De auteurs ontrafelen voor ons het hele geopolitieke web aan belangen en strategieën die voor dergelijke uitbarstingen zorgen. De oplopende spanningen tussen de VS, China en Rusland, de klimaatcrisis, de technologische ontwrichting en de nucleaire dreigingen zijn daarbij de voornaamste ingrediënten. De analyse van de auteurs is gefundeerd en erg duidelijk, ook voor een leek die probeert zicht te krijgen op hoe die wereld van macht en wapens functioneert. Het is echter ook een analyse die - spijtig genoeg - slechts door een minderheid aan stemmen, wordt gedeeld. Daarom is dit boek zo belangrijk.
Oorlogskoorts levert immers een reële bijdrage tot het begrijpen van dit conflict. Als daarbij ook de tools kunnen worden gevonden die nodig zij om tot reële oplossingen te komen, dan is dat hoopvol. Alleen wijzen de geopolitieke tendensen die we het voorbije decennium hebben kunnen observeren, niet in die richting." - Alain Platel, medeoprichter en regisseur van het Gentse danstheatergezelschap les ballets C de la B.

"Oorlogskoorts is een boek waarvan je zou willen dat het vol leugens staat, maar waarvan je vreest dat het de ontluisterende waarheid vertelt. Dat de werkelijkheid altijd complexer is dan we denken, dat wisten we al, maar dat die zó complex is, kon ik in ieder geval niet vermoeden. Het boek is verplichte lectuur voor iedereen die op een kritische manier de gebeurtenissen in Oekraïne en in de hele wereld wil volgen. Lees het mondjesmaat, want het komt met momenten hard binnen. Voor wie vreest zijn laatste illusies te verliezen, volgt aan het slot een hoopvolle noot." - Kristien Hemmerechts, auteur

"Je moet de geschiedenis kennen om het heden te begrijpen en de toekomst voor te bereiden. Oorlogskoorts schrijft de geschiedenis na wereldoorlog II en illustreert hoe we na de val van de muur de verkeerde keuze maakten. In plaats van de vrede te verankeren via een nieuwe entente tussen oost en west Europa, bleven we kiezen voor de NAVO. De uitbreiding van deze ‘oorlogsalliantie’ richting Rusland legde de kiem voor de huidige Oekraïne oorlog. De dreiging van het gebruik van kernwapens deed ooit 100.000den mensen op straat komen. Die dreiging is vandaag sterker dan ooit maar iedereen blijft er apathisch bij.
‘Elke uithoek van deze planeet is verbonden via handelsroutes en financiële stromen en daarboven zweeft ook nog eens het toegenomen gevaar op klimaatchaos. Een oorlog als die in Oekraïne is daardoor collectiever en gruwelijker dan ooit’ schrijven Ludo De Brabander en Christophe Callewaert.
Er waren nooit meer argumenten om deze oorlog te stoppen. In de media horen we echter alleen de stemmen van oud-generaals en profeten als Jonathan Holslag… die de oorlogslogica versterken en meer wapens als enig alternatief presenteren. De wapenindustrie maakt ondertussen mega winsten. Het is tijd voor ‘vredeskoorts’, voor stemmen die ontwapening, bezinning en diplomatie als antwoord zien. Er zijn al genoeg slachtoffers gevallen, deze waanzin moet stoppen.
Oorlogskoorts is een schitterend pleidooi voor duurzame vrede. Het boek zou verplichte lectuur moeten zijn voor alle parlementsleden." - Mieke Vogels, Voorzitter GroenPlus