Oorlogskoorts Bekijk groter

Oorlogskoorts

9789462673809

Verkrijgbaar

Een ontnuchterende analyse over de oorlog die zich achter deze oorlog verbergt en het totaal onderschatte gevaar van een nucleaire winter. Maar ook over neo-mccarthyisme, een cultuur van vrede en Jean Jaurès.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 216p.

Meer informatie

Zijn we slaapwandelend op weg naar de Derde Wereldoorlog? De auteurs van dit boek heten niet Madame Soleil. Maar dat hoeft ook niet. Want wie zijn ogen opent, merkt hoe sinds de invasie van Rusland in Oekraïne elk kritisch vermogen in de koelkast is gestopt. Zo van: ‘Wàt, u plaatst kanttekeningen bij de extra miljarden voor vernietigingswapens? Vriendje van Poetin!’ Met dit boek proberen Christophe Callewaert en Ludo De Brabander ons wakker te schudden. Een ontnuchterende analyse over de oorlog die zich achter deze oorlog verbergt, een regime change in Moskou en het totaal onderschatte gevaar van een nucleaire winter. Maar ook over neo-mccarthyisme, een cultuur van vrede en Jean Jaurès.

Downloaden

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Christophe Callewaert

Christophe Callewaert is journalist. Hij is onder andere coauteur van Dit is morgen (EPO, 2016).


Ludo De Brabander

Ludo De Brabander is woordvoerder van Vrede vzw. Hij publiceert onder andere in Vrede, Uitpers, Knack.be, De Wereldmorgen, en Mo*.


Persartikels

De Standaard (17/09/2022) - Het is de vraag van één miljoen: hoe beëindig je een oorlog? Antwoord: met een wapenstilstand gevolgd door een vredesakkoord. - lees het opiniestuk van Christophe Callewaert en Ludo De Brabander

"Uitzoomen, zoals Christophe Callewaert en Ludo De Brabander doen in Oorlogskoorts, leert ons niet alleen dat de feiten die rechtstreeks leidden tot deze oorlog, maanden, jaren zelfs decennia terug kunnen worden getraceerd, het is bovendien helemaal geen lokaal conflict (meer): "Wat zich voor onze ogen afspeelt, is een situatie van wereldoorlog, globale belangen, wapenhandel en geopolitieke toe-eigening die een heroïsch volk opoffert.” zei Paus Franciscus over dit conflict.
De auteurs ontrafelen voor ons het hele geopolitieke web aan belangen en strategieën die voor dergelijke uitbarstingen zorgen. De oplopende spanningen tussen de VS, China en Rusland, de klimaatcrisis, de technologische ontwrichting en de nucleaire dreigingen zijn daarbij de voornaamste ingrediënten. De analyse van de auteurs is gefundeerd en erg duidelijk, ook voor een leek die probeert zicht te krijgen op hoe die wereld van macht en wapens functioneert. Het is echter ook een analyse die - spijtig genoeg - slechts door een minderheid aan stemmen, wordt gedeeld. Daarom is dit boek zo belangrijk.
Oorlogskoorts levert immers een reële bijdrage tot het begrijpen van dit conflict. Als daarbij ook de tools kunnen worden gevonden die nodig zij om tot reële oplossingen te komen, dan is dat hoopvol. Alleen wijzen de geopolitieke tendensen die we het voorbije decennium hebben kunnen observeren, niet in die richting." - Alain Platel, medeoprichter en regisseur van het Gentse danstheatergezelschap les ballets C de la B.

"Oorlogskoorts is een boek waarvan je zou willen dat het vol leugens staat, maar waarvan je vreest dat het de ontluisterende waarheid vertelt. Dat de werkelijkheid altijd complexer is dan we denken, dat wisten we al, maar dat die zó complex is, kon ik in ieder geval niet vermoeden. Het boek is verplichte lectuur voor iedereen die op een kritische manier de gebeurtenissen in Oekraïne en in de hele wereld wil volgen. Lees het mondjesmaat, want het komt met momenten hard binnen. Voor wie vreest zijn laatste illusies te verliezen, volgt aan het slot een hoopvolle noot." - Kristien Hemmerechts, auteur