Zijn de jaren 30 terug? Bekijk groter

Zijn de jaren 30 terug?

Nieuw Rechts in Europa

9789462671997

Verkrijgbaar

Overal in Europa steekt extreemrechts opnieuw de kop op. In dit ongemakkelijke boek steekt Liz Fekete een vinger achter het bloemetjesbehang van de algemeen aanvaarde analyses.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 220p.

Meer informatie

Daar komen ze aangemarcheerd. Van Groot-Brittannië tot Frankrijk, van Hongarije tot Polen en van België tot Nederland: overal in Europa steekt extreemrechts opnieuw de kop op. Hebben we onze les nu nóg niet geleerd? In dit ongemakkelijke boek steekt Liz Fekete een vinger achter het bloemetjesbehang van de algemeen aanvaarde analyses. Want wie alleen de waan van de dag volgt, ziet en hoort veel, maar mist het bredere plaatje. De war on terror, de culturele oorlog, de aanval op de welvaartsstaat, de demonisering van migranten, de opdeling van samenlevingen in burgers, halfburgers en niet-burgers: wat nu gebeurt, zo zegt de auteur, kan je niet begrijpen als je de rol van de staat en het kapitaal negeert. Een verhaal over de verschillen en gelijkenissen tussen de jaren 1930 en vandaag, de imaginaire Chinese Muur tussen fatsoenlijke nationalisten en fascisten en de kwestie waarom zoveel werkende mensen tegen hun eigen belangen stemmen. Maar ook over de vraag van één miljoen: hoe kunnen we dit keren?

Vertaald uit het Engels door Jan Reyniers. Oorspronkelijke titel: Europe’s Fault Lines. Racism and the Rise of the Right, Verso, 2018.

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Liz Fekete

Liz Fekete leidt het Europese onderzoeksprogramma van denktank Institute for Race Relations en is redacteur van het tijdschrift Race & Class.


Persartikels

Leuven Leest (24-11-2020)
"Fekete gelooft, en wij met haar mag ik hopen, in de tegenstroom: de krachten die socialistische waarden en democratische vernieuwing uitdragen, die onmenselijke toestanden aanklagen, solidariteit organiseren, het racisme bekampen en wakker blijven om telkens als de integriteit van het individu vernietigd dreigt te worden, het menselijk kompas boven te halen. - recensie - lezen

Uitgeverij EPO (9-11-2020)
interview - herbekijken

De Morgen (25/09/2021) - 
"De jaren 30 zijn nog niet terug, maar we moeten opletten." - lezen

AFF (24-08-2020)
"Over de opkomst van rechts in Europa in zijn verschillende varianten, van klassieke neonazi’s en “kravattennazi’s” tot reactionaire regeringsleiders, en de voedingsbodem ervan (de dominantie van rechtse opvattingen, de vreemdeling als vijand, de nationalistische reacties…) bevat het boek  interessante kennis. Het zijn tendensen die blijven voortduren, waar dringend halt aan toe moet geroepen worden." - lezen