Weg van oorlog Bekijk groter

Weg van oorlog

Over militarisme en antimilitarisme

9789462671980

Verkrijgbaar

Pamflet n.a.v. 70 jaar Vrede vzw. Over imperiale en ontwikkelingsoorlogen, de invloed van het militair industrieel complex, de Navo en de zes kernwapens die de laatste decennia vermist raakten. Maar ook over de noodzaak van een cultuur van vrede en echte menselijke veiligheid.

Meer details

15,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 136p.

Meer informatie

De Pruisische generaal von Clauswitz schreef het al: oorlog is een voortzetting van politiek met andere middelen. Het is een wijd verspreide opvatting. Kijk naar onze geschiedenisboeken waar overwinningen ‘heroïsch’ zijn, geweld synoniem staat voor ‘vaderlandsliefde’ en interventies ‘humanitair’ heten. Of zie hoe machthebbers vredesactivisten afschilderen als ‘radicalen’. Je zou haast geloven dat veiligheid een kwestie van militairen is. In dit pamflet naar aanleiding van zeventig jaar Vrede vzw maakt Ludo De Brabander brandhout van die stelling. In de beste traditie van antimilitaristen als Karl Liebknecht en Jean Jaurès plaatst hij oorlogen in hun context (“it’s capitalism, stupid!”), illustreert hij hoe elke keer opnieuw de geesten gewonnen worden, en toont hij aan wie bij elk conflict als kanonnenvoer dient. Over imperiale en ontwikkelingsoorlogen, de invloed van het militair industrieel complex, de Navo en de zes kernwapens die de laatste decennia vermist raakten. Maar ook over de noodzaak van een cultuur van vrede en echte menselijke veiligheid.

Downloaden

Auteurs

Ludo De Brabander

Ludo De Brabander is woordvoerder van Vrede vzw. Hij publiceert onder andere in Vrede, Uitpers, Knack.be, De Wereldmorgen, en Mo*.


Persartikels

NBD Biblion (04-03-2020)
"Dit boek is uitgegeven naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de Belgische vredesorganisatie
'Vrede vzw'."

Het Belang Van Limburg (11-02-2020)
"Ludo De Brander te gast in de oude gevangenis" - lezen

Leestafel (19-12-2019)
"een mooi boek, maar het ideologische kader verdient een update. Ludo De Brabander is woordvoerder van ‘Vrede vzw.’ en publiceert regelmatig boeken en artikelen over dit onderwerp." - lezen

Uitpers (15-12-2019)
"Als de NAVO de passie kweekt." - lezen

Vrede.be (2019)
"Over imperiale en ontwikkelingsoorlogen, de invloed van het militair industrieel complex, de Navo en de zes kernwapens die de laatste decennia vermist raakten." - lezen

De Morgen (28-05-2019)
"Opinie Ludo De Brabander" - lezen