Lang leve de vergrijzing Bekijk groter

Lang leve de vergrijzing

9789462671911

Verkrijgbaar

De antwoorden van demograaf Patrick Deboosere leiden tot een verrassend ander perspectief op de vergrijzing.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 288p.

Meer informatie

De vergrijzing: als je beleidsmakers mag geloven, gaat het om ‘een tsunami’, ‘een aardverschuiving’, ‘een storm die op ons af raast’. De kosten ervan ‘swingen’ dan weer ‘de pan uit’ en de verhoging van de pensioenleeftijd is ‘een kwestie van gezond verstand’. Patrick Deboosere is demograaf: hij peilt, cijfert en meet. Nuchter. Marijke Persoone stelt hem de vragen die ertoe doen. Zijn antwoorden leiden tot een verrassend ander perspectief. Lang leve de vergrijzing is een relaas over het beschavingssucces dat meer mensen langer leven en over de mythe dat de baby’s van vandaag 120 jaar zullen worden. Over de onrust rond de betaalbaarheid van de sociale zorgen in het Frankrijk van … 1936. Over waarom niet zozeer het aantal actieven in een maatschappij telt, maar veeleer hoeveel rijkdom we produceren. Over de verdeling van deze rijkdom en over de sleutelrol van de sociale zekerheid.

Ook beschikbaar als e-book via Standaard Boekhandel

Auteurs

Patrick Deboosere

Patrick Deboosere doceert demografie aan de VUB en is emeritus aan de ULB.


Marijke Persoone

Marijke Persoone is gewezen adjunct-algemeen secretaris van ACV Puls en actief bij de burgerbeweging Hart boven Hard.


Persartikels

De Morgen (12/07/2022)
"Op 15 november bereiken we de kaap van 8 miljard mensen. Toch ongeveer: 'Het kan weleens 100 miljoen mensen schelen' - gesprek met demograaf Patrick De Boosere - lezen

Trouw (7-09-2020)
"De zestiger van vandaag is de veertiger van vroeger? Onzin. Een normale pensioenleeftijd is wat Patrick Deboosere betreft zestig jaar. ‘Je moet actief blijven, maar niet per se met werk.'" Interview met de auteur - lezen

Ander Europa (30-04-2020)
"Deboosere benadrukt dat tijd ons meest kostbare goed is. Het geloof dat ‘we almaar langer leven’ creëert volgens hem een valse realiteit die maakt dat we te lichtzinnig met onze levenstijd omspringen. Zo in de trant van ‘we leven langer dus waarom zouden we niet wat langer werken. Tot plots het leven voorbij is.’ " - lezen

Uitpers (19-02-2020)
Patrick Deboosere schetst de pensioenproblematiek tegen de achtergrond van de kapitalistische economie en haar evolutie." - lezen

Bruzz (19-02-2020)
"Podcast in de studio met Patrick Deboosere" - herbekijken

De Afspraak (06-02-2020)
"Maakt de vergrijzing de pensioenen onbetaalbaar of niet?" - herbekijken

De Morgen (06-02-2020)
"Sommige economen zijn het met mij eens, anderen zijn niet opgezet met mijn boek." - lezen

Radio 1 (06-02-2020)
"Langer werken en betaalbare pensioenen." - herbeluisteren

Redactie 24 (06-02-2020)
"Volgens hem hoeft de pensioenleeftijd niet noodzakelijk omhoog." - lezen

Het Nieuws Van West Vlaanderen (25-01-2020)
"Over bijna 300 bladzijden kom je alles te weten over de moedwillig gecreëerde mythen en misverstanden over langer leven en langer werken."lezen

Knack (22-01-2020)
"Het succes van de vergrijzing: 'Mensen zijn niet gemaakt om na hun 50e nog hard te werken'." - interview met Patrick Deboosere - lezen

Miranda Ulens, algemeen secretaris ABVV FGTB
"De vergrijzing is een van de belangrijke uitdagingen voor onze samenleving. Patrick Deboosere toont uitvoerig aan met zijn boek dat het debat hieromtrent toch wat genuanceerder is dan wat de rechterzijde ons gemakshalve wil doen geloven. Zijn boek is in deze nepnieuws- en clickbait-tijden belangrijk. Een nuchtere, open nuancering van jewelste, wat essentieel is om ook dit op een sociaal rechtvaardige manier aan te pakken. Zijn boek inspireert en is een must-read, ook voor onze vakbond.”

Matthias Somers, wetenschappelijk medewerker Minerva
"Leven we steeds langer, en is het daarom onvermijdelijk dat we tot in de lengte van jaren verplicht blijven werken? In dit broodnodige en verhelderende boek ontmantelt Patrick Deboosere de moedwillig gecreërde mythen en misverstanden over langer leven en langer werken. De inzet is hoog, want we dreigen spotgoedkoop ons meest kostbare goed prijs te geven: onze eigen tijd.’"

Charles Ducal, schrijver en dichter
"Wat een bevrijdend boek! Het verlost je van een hoop bijgeloof: dat langer werken nodig is om de pensioenen betaalbaar te houden en zulks ook niet meer dan redelijk is, gezien de stijgende levensverwachting. Maar vooral brengt het je tot het besef dat er een monster is dat je kostbare levenstijd aan het opvreten is, het monster dat men gemeenlijk de neoliberale economie noemt. Tweehonderd achtentachtig bladzijden verhelderende weerlegging van ingehamerde mythes, een onthutsende geschiedenis van hoe de neoliberale logica overheden en instellingen heeft ingepalmd en tot slot een warm pleidooi voor een andere economie, een op mensenmaat. Verplichte lectuur voor iedereen die het beu is de hele samenleving te zien offeren op het altaar van de één procent."

Petra De Sutter, Fertiliteitsexperte, gewoon hoogleraar & Europees parlementslid voor Groen
"Sinds jaar en dag wordt de vergrijzing voorgesteld als iets negatief. Iets dat onbetaalbaar wordt voor de samenleving van morgen, omwille van de steeds toenemende kost van de gezondheidszorg en de pensioenen. Patrick Deboosere legt in zijn nieuwe boek Lang leve de vergrijzing uit dat dit niet per se zo hoeft te zijn. Een en ander is het gevolg van politieke keuzes, ingegeven door het neoliberale denken dat ons beleid sinds decennia in zijn greep houdt. Dit boek is een eye-opener en een pleidooi om de vergrijzing niet als een bedreiging voor onze welvaart te zien, maar als een opportuniteit om onze economische en politieke denkkaders drastisch te hervormen. We moeten de mens opnieuw centraal stellen in onze economische modellen en naast welvaart ook welzijn en solidariteit revaloriseren. Op die manier kunnen we met z’n allen misschien ouder, maar vooral gezonder en gelukkiger worden."

Herman Van Oyen, directeur sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid
"In dit bijzonder leesbaar boek maakt Patrick Deboosere duidelijk dat de vergrijzing “het beste is dat de mensheid ooit is overkomen”. Hij weerlegt neoliberale stellingen die op basis van het verkeerd begrepen concept van “levensverwachting” het solidariteitsprincipe van de pensioenen ondermijnen en zo een bedreiging vormen voor onze welvaartsstaat."

Siska Van Sevenant, hoofd vormingsdienst ACV
"Patrick Deboosere zet het pensioendebat met de voeten op de grond. Zijn inzichten doorbreken het 'bezette denken' en bieden diepgang en perspectief aan de rechtmatige eisen voor een betere verdeling van inkomen, werk en tijd. Een mooi thema voor een vakbondsvorming is deze zin uit het boek: 'We hoeven ons niet bang te laten maken voor een situatie die we als maatschappij perfect de baas kunnen.' "

Stefaan Decock, Algemeen Secretaris ACV Puls
"Zolang het pensioendossier geproblematiseerd wordt als een onbetaalbaar en puur economisch gegeven zal een eindeloopbaan op mensenmaat veraf blijven. Dit boek doorbreekt de clichés, de vele fetisj en het doemdenken. In de vurige hoop dat politici uit alle politieke strekkingen het willen lezen."

Veerle Verleyen, Adjunct Algemeen Secretaris Beroepswerking ACV Puls
"Dit boek slaat gaten in de vrije-markt-muur die wil dicteren wanneer mensen rijp zijn voor hun pensioen. Broodnodige lectuur voor wie verder dan het neoliberale mantra geïnformeerd wil worden."

Kim De Witte, Vlaams Parlementslid en pensioenspecialist PVDA en auteur van 'De grote pensioenroof' (EPO)
"Beste Patrick en Marijke, proficiat met jullie boek! Een cruciale bijdrage aan de pensioenstrijd. Een strijd om tijd en vrijheid aan het einde van ons leven. Ja, er is nood aan een hervorming, maar dan een opwaartse, die onze pensioenen versterkt. Een zeer leesbaar en helder boek, dat de pensée unique doorbreekt."

Jean Paul Van Bendegem, wiskundige en wetenschapsfilosoof. "Als het gaat over vergrijzing en pensioenen, horen we voornamelijk één en slechts één verdacht luide klok met een gekende, neoliberale ondertoon. Wat doet het dan deugd in dit boek een andere klok te horen met een geloofwaardige melodie en, hoe kan het ook anders, zo dissonant als maar zijn kan met die andere klok. Ik zou zeggen: zo hoort het!” 

Lieven De Cauter , filosoof, kunsthistoricus, schrijver en activist. “Het is beter dan alles wat ik over de neoliberale aanslag op de welvaartstaat tot nog toe heb gelezen. Echt een keigoed ding, een uiterst leesbaar, boeiend, bij momenten spannend boek." 

Jonas Geirnaert , scenarist, tv- maker en tekenfilmregisseur "In de heersende doctrine waarin werkende mensen enkel worden gezien als brandstof voor een economische motor in een dollemansrit richting eeuwige groei, is “Lang Leve de Vergrijzing” een bijzonder welkom tegengif. De vergrijzing word ons uitgelegd als een succesverhaal, en mits een eerlijkere verdeling van de welvaart zijn menswaardige pensioenen een zeer haalbare kaart;"