Lang leve de vergrijzing Bekijk groter

Lang leve de vergrijzing

9789462671911

Verkrijgbaar

De antwoorden van demograaf Patrick Deboosere leiden tot een verrassend ander perspectief op de vergrijzing.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijEPO
Jaar van uitgave2020
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's288p.

Meer informatie

De vergrijzing: als je beleidsmakers mag geloven, gaat het om ‘een tsunami’, ‘een aardverschuiving’, ‘een storm die op ons af raast’. De kosten ervan ‘swingen’ dan weer ‘de pan uit’ en de verhoging van de pensioenleeftijd is ‘een kwestie van gezond verstand’. Patrick Deboosere is demograaf: hij peilt, cijfert en meet. Nuchter. Marijke Persoone stelt hem de vragen die ertoe doen. Zijn antwoorden leiden tot een verrassend ander perspectief. Lang leve de vergrijzing is een relaas over het beschavingssucces dat meer mensen langer leven en over de mythe dat de baby’s van vandaag 120 jaar zullen worden. Over de onrust rond de betaalbaarheid van de sociale zorgen in het Frankrijk van … 1936. Over waarom niet zozeer het aantal actieven in een maatschappij telt, maar veeleer hoeveel rijkdom we produceren. Over de verdeling van deze rijkdom en over de sleutelrol van de sociale zekerheid.

Auteurs

Patrick Deboosere

Patrick Deboosere doceert demografie aan de VUB en is emeritus aan de ULB.


Marijke Persoone

Marijke Persoone is gewezen adjunct-algemeen secretaris van ACV Puls en actief bij de burgerbeweging Hart boven Hard.


Persartikels

Knack (22-01-2020)
"Het succes van de vergrijzing: 'Mensen zijn niet gemaakt om na hun 50e nog hard te werken'." - interview met Patrick Deboosere - lezen

Miranda Ulens, algemeen secretaris ABVV FGTB
"De vergrijzing is een van de belangrijke uitdagingen voor onze samenleving. Patrick Deboosere toont uitvoerig aan met zijn boek dat het debat hieromtrent toch wat genuanceerder is dan wat de rechterzijde ons gemakshalve wil doen geloven. Zijn boek is in deze nepnieuws- en clickbait-tijden belangrijk. Een nuchtere, open nuancering van jewelste, wat essentieel is om ook dit op een sociaal rechtvaardige manier aan te pakken. Zijn boek inspireert en is een must-read, ook voor onze vakbond.”

Matthias Somers, wetenschappelijk medewerker Minerva
"Leven we steeds langer, en is het daarom onvermijdelijk dat we tot in de lengte van jaren verplicht blijven werken? In dit broodnodige en verhelderende boek ontmantelt Patrick Deboosere de moedwillig gecreërde mythen en misverstanden over langer leven en langer werken. De inzet is hoog, want we dreigen spotgoedkoop ons meest kostbare goed prijs te geven: onze eigen tijd.’"

Charles Ducal, schrijver en dichter
"Wat een bevrijdend boek! Het verlost je van een hoop bijgeloof: dat langer werken nodig is om de pensioenen betaalbaar te houden en zulks ook niet meer dan redelijk is, gezien de stijgende levensverwachting. Maar vooral brengt het je tot het besef dat er een monster is dat je kostbare levenstijd aan het opvreten is, het monster dat men gemeenlijk de neoliberale economie noemt. Tweehonderd achtentachtig bladzijden verhelderende weerlegging van ingehamerde mythes, een onthutsende geschiedenis van hoe de neoliberale logica overheden en instellingen heeft ingepalmd en tot slot een warm pleidooi voor een andere economie, een op mensenmaat. Verplichte lectuur voor iedereen die het beu is de hele samenleving te zien offeren op het altaar van de één procent."

Herman Van Oyen, directeur sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid
"In dit bijzonder leesbaar boek maakt Patrick Deboosere duidelijk dat de vergrijzing “het beste is dat de mensheid ooit is overkomen”. Hij weerlegt neoliberale stellingen die op basis van het verkeerd begrepen concept van “levensverwachting” het solidariteitsprincipe van de pensioenen ondermijnen en zo een bedreiging vormen voor onze welvaartsstaat."

Siska Van Sevenant, hoofd vormingsdienst ACV
"Patrick Deboosere zet het pensioendebat met de voeten op de grond. Zijn inzichten doorbreken het 'bezette denken' en bieden diepgang en perspectief aan de rechtmatige eisen voor een betere verdeling van inkomen, werk en tijd. Een mooi thema voor een vakbondsvorming is deze zin uit het boek: 'We hoeven ons niet bang te laten maken voor een situatie die we als maatschappij perfect de baas kunnen.' "

Stefaan De Cock, Algemeen Secretaris ACV Pulse
"Zolang het pensioendossier geproblematiseerd wordt als een onbetaalbaar en puur economisch gegeven zal een eindeloopbaan op mensenmaat veraf blijven. Dit boek doorbreekt de clichés, de vele fetisj en het doemdenken. In de vurige hoop dat politici uit alle politieke strekkingen het willen lezen."

Veerle Verleyen, Adjunct Algemeen Secretaris Beroepswerking ACV Pulse
"Dit boek slaat gaten in de vrije-markt-muur die wil dicteren wanneer mensen rijp zijn voor hun pensioen. Broodnodige lectuur voor wie verder dan het neoliberale mantra geïnformeerd wil worden."