Het rode goud Bekijk groter

Het rode goud

De tomaat en het kapitalisme

9789462671669

Verkrijgbaar

Volg de weg van de industriële tomaat! Een ongemakkelijk verhaal over agrobusiness, uitbuiting van arbeiders, maffia, fraude op wereldschaal en jaaromzetten van 10 miljard dollar.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijEPO
Jaar van uitgave2019
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's240p.

Meer informatie

Wie over ‘olie’ spreekt, weet dat er stront aan de knikker is: cynische oorlogen, foute regimes, nefast voor mens en milieu. Maar wat is er mis met de industriële tomaat, de 2.0-versie van de vrucht die de helft van de wereldbevolking onrechtstreeks op zijn bord krijgt? Dit is een ongemakkelijk verhaal over agrobusiness, uitbuiting van arbeiders, maffia, fraude op mondiale schaal en jaaromzetten van tien miljard dollar. Jean-Baptiste Malet, die eerder hoge ogen gooide met een boek over Amazon, volgt de weg van ‘het rode goud’. Alles begint bij een generaal in China maar er zijn lijnen naar de rest van de wereld. Malet praat met boeren, ondernemers, arbeiders, handelaars en wetenschappers. Hoe langer zijn onderzoek duurt, hoe zuurder zijn pizza, zijn ketchup en zijn diepvriesmaaltijden smaken. Het rode goud werd een bestseller in Frankrijk en won de Prix Albert-Londres 2018. Wie het boek leest, begrijpt waarom: de meest verwerkte tomaat op de planeet ruikt niet naar tomaat maar naar geld.

Oorspronkelijke titel: L'Empire de l'or rouge. Enquête mondiale sur la tomate d'industrie (Fayard) - Uit het Frans vertaald door Jan Smet.

Bekijk de documentaire L'empire rouge - Reportage sur la tomate op YouTube

Downloaden

Auteurs

Jean-Baptiste Malet

Jean-Baptiste Malet is journalist. Hij schreef onder andere voor Charlie Hebdo, L’Humanité en Le Monde Diplomatique. Hij publiceerde eerder Derrière les lignes du Front en En Amazonie.


Persartikels

Financieele Dagblad (19-10-2019)
"Tomatenpuree aan de wieg van het kapitalisme" - lezen

Apache (04-10-2019)
"Onderzoeksjournalist Jean-Baptiste Malet trok de wereld in het spoor van tomatenconcentraat, volgens hem een schoolvoorbeeld van globalisering, kapitalisme en alles wat daarmee misloopt." - interview - lezen

De Standaard (30-09-2019)
"Vergeet de verse tomaat. De industriële tomaat is niet rond, maar langwerpig. Een artificiële vrucht, gecreëerd door genetici, die soms de wereld rondreist voor ze op ons bord belandt, ontdekte Jean-Baptiste Malet." - interview - lezen

De Morgen (23-09-2019)
"Even een waarschuwing vooraf: het zou kunnen dat u nooit meer op dezelfde manier naar uw pizza, de ketchup bij uw frietjes of die diepvrieslasagne kijkt. Nee, zelfs de huisgemaakte spaghettisaus waar u zo trots op bent, smaakt straks misschien toch niet meer helemaal hetzelfde. " - interview - lezen

Het Laatste Nieuws (23-09-2019)
"De tomaat in uw Italiaanse pastasaus komt eigenlijk uit China" - interview - lezen

MO* (21-09-2019)
"Het rode kapitalisme van de industriële tomaat" - lezen

Weekend Knack (14-08-2019)
"Made in China: wat de tomaat te maken heeft met de wereldeconomie" - voorpublicatie - lezen