Het rode goud Bekijk groter

Het rode goud

De tomaat en het kapitalisme

9789462671669

Verkrijgbaar

Volg de weg van de industriële tomaat! Een ongemakkelijk verhaal over agrobusiness, uitbuiting van arbeiders, maffia, fraude op wereldschaal en jaaromzetten van 10 miljard dollar.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijEPO
Jaar van uitgave2019
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's240p.

Meer informatie

Wie over ‘olie’ spreekt, weet dat er stront aan de knikker is: cynische oorlogen, foute regimes, nefast voor mens en milieu. Maar wat is er mis met de industriële tomaat, de 2.0-versie van de vrucht die de helft van de wereldbevolking onrechtstreeks op zijn bord krijgt? Dit is een ongemakkelijk verhaal over agrobusiness, uitbuiting van arbeiders, maffia, fraude op mondiale schaal en jaaromzetten van tien miljard dollar. Jean-Baptiste Malet, die eerder hoge ogen gooide met een boek over Amazon, volgt de weg van ‘het rode goud’. Alles begint bij een generaal in China maar er zijn lijnen naar de rest van de wereld. Malet praat met boeren, ondernemers, arbeiders, handelaars en wetenschappers. Hoe langer zijn onderzoek duurt, hoe zuurder zijn pizza, zijn ketchup en zijn diepvriesmaaltijden smaken. Het rode goud werd een bestseller in Frankrijk en won de Prix Albert-Londres 2018. Wie het boek leest, begrijpt waarom: de meest verwerkte tomaat op de planeet ruikt niet naar tomaat maar naar geld.

Oorspronkelijke titel: L'Empire de l'or rouge. Enquête mondiale sur la tomate d'industrie (Fayard) - Uit het Frans vertaald door Jan Smet.

Bekijk de documentaire L'empire rouge - Reportage sur la tomate op YouTube

Downloaden

Auteurs

Jean-Baptiste Malet

Jean-Baptiste Malet is journalist. Hij schreef onder andere voor Charlie Hebdo, L’Humanité en Le Monde Diplomatique. Hij publiceerde eerder Derrière les lignes du Front en En Amazonie.