Amerika tegen China Bekijk groter

Amerika tegen China

De nieuwe Koude Oorlog?

9789462671430

Verkrijgbaar

Over het uitlokken van handelsconflicten en -oorlogen. Over ideologie, media, diplomatie en wapens, maar ook over de bondgenootschappen van gisteren en van morgen, en over de rol van Rusland, India, Japan en Australië.

Meer details

29,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 440p.

Meer informatie

China wordt steeds mondiger en agressiever. Het streeft economische en territoriale expansie na en de VS zijn de enige macht die niet aarzelt om daar tegen in te gaan, al dan niet met de hulp van bereidwillige bondgenoten. Zo luidt, kort samengevat, het verhaal dat we elke dag horen en lezen in de officiële berichtgeving. Maar klopt het ook? In Amerika tegen China. De nieuwe Koude Oorlog? zet historicus en China-deskundige Jude Woodward een en ander in perspectief. Ze gaat uit van de krijtlijnen die Obama uitzette en die zijn opvolger Trump heeft overgenomen: Washington moet en zal de onbetwiste leider van Azië en de rest van de wereld blijven. Met dat doel voor ogen zijn de VS bezig aan een omsingeling van China. Verbazend, zegt u? Wacht tot u Woodwards analyses over het uitlokken van handelsconflicten en -oorlogen leest. En ja, ook over de mogelijkheid van een grootschalige militaire confrontatie.

Een relaas over ideologie, media, diplomatie en wapens, maar ook over de bondgenootschappen van gisteren en van morgen, en over de rol van Rusland, India, Japan en Australië.

Oorspronkelijke titel: The US vs China: Asia’s New Cold War? Manchester University Press, 2017.
Vertaald door Tineke Jager en Dirk Nimmegeers.

Downloaden

Auteurs

Jude Woodward

Jude Woodward publiceert en spreekt over China en was er gasthoogleraar. Ze was adviseur internationale culturele uitwisseling van de toenmalige Londense burgemeester Ken Livingstone.


Persartikels

Globalinfo.nl (11-03-2019)
"Een gekleurd relaas over ideologie, media, diplomatie en wapens, maar ook over de bondgenootschappen van gisteren en van morgen." - lezen

Ravage.nl (28-02-2019)
"Een gekleurd relaas over ideologie, media, diplomatie en wapens, maar ook over de bondgenootschappen van gisteren en van morgen. " - lezen

Trouw (17-02-2019)
"Historica Jude Woodward weet het zeker: de wereld heeft niets te vrezen van de Chinezen." - interview - lezen

Trends (14-02-2019)
"Jude Woodward over de koude oorlog tussen de VS en China: 'Er zijn nu al blokken'" - interview - lezen

Chinasquare.be (29-01-2019)
"Het boek is uitvoerig gedocumenteerd, munt analytisch uit en biedt een frisse blik op wat we voor onze ogen zien gebeuren: een nieuwe koude oorlog." - lezen

Financieel Dagblad (26-01-2019)
"Waarom de VS niet van China zullen winnen." - lezen

Terzake (25-01-2019)
"We zitten midden in een globale confrontatie met China." - gesprek met Jude Woodward - herbekijken

De Standaard (25-01-2019)
"VS tegen China is onze nieuwe Koude Oorlog." - interview - lezen

VRT.be - recensie door Stefan Blommaert (25-01-2019)
"De anti-Chinese retoriek werd de voorbije jaren overgenomen en versterkt door de Amerikaanse president Donald Trump. Met het boek "Amerika tegen China" biedt de Britse publicist Jude Woodward een tegenwicht. (...) En ook voor wie het niet altijd eens is met de analyse en conclusies van Jude Woodward, blijft het boek een uitstekende bron van informatie over diverse aspecten van de Chinese opmars en van de hedendaagse Amerikaanse strategie in Azië." - lezen

DeWereldMorgen.be (18-01-2019)
"Een aanrader." - lezen

Uitpers (16-12-2018)
"Het boek is toegankelijk en tegelijk zorgvuldig wetenschappelijk, met een uitgebreid notenapparaat." - lezen

Knack.be (10-12-2018)
"Nieuw boek van Jude Woodward is must voor elke wereldburger." - lezen

Blogaap.nl (10-12-2018)
"Jude Woodward over een nieuwe koude oorlog" - Fred Sengers gaat in gesprek met Jude Woodward - lezen

Marc Vandepitteleerkracht en auteur van boeken en artikels over geopolitiek
"Deze publicatie gaat over een uiterst belangrijke en actuele kwestie: de relatie tussen de VS en China. Zij bevat alle ingrediënten van een uitstekend boek: vlot leesbaar, zeer goed gedocumenteerd met grafieken, kaartjes en sterk cijfermateriaal. De argumentatie is evenwichtig, genuanceerd en overtuigend. Het boek biedt inzicht in een complexe materie, geeft antwoord op heel wat vragen, ontkracht een heleboel mythes en gaat de heikele kwesties niet uit de weg. Het is tenslotte ook een prima naslagwerk over Azië. Het boek komt precies op tijd."

Ferre Wyckmans, Voormalig Algemeen Secretaris ACV-Puls 
"Uitgerekend nu de wispelturigheid van het Amerikaanse handelsbeleid in de Aziatische regio haast dagelijks blijkt, is dit boek een bijna noodzakelijke referentie om die ontwikkelingen te kunnen plaatsen. Wie vandaag over China mee wil praten doet er best aan dit boek gelezen te hebben."