Opstand in de Rif Bekijk groter

Opstand in de Rif

9789462671355

Verkrijgbaar

In dit boek reconstrueren de auteurs het verhaal achter de Hirak, de massale opstand in de Rif. Het is een relaas van structurele achterstelling en verwaarlozing en een falend beleid rond werkgelegenheid, onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 184p.

Meer informatie

Oktober 2016. De Marokkaanse politie neemt een lading zwaardvis van Mohsin Fikri in beslag. Omdat de jonge visboer uit Al Hoceima weigert smeergeld te betalen, dreigen de agenten ermee zijn vis in een vuilniswagen te gooien. De verkoper springt uit protest in de vuilkar. Uitgerekend op dat moment schieten de persen in actie. Een omstaander filmt zijn gruwelijke dood en een dag later wordt in de Rif, het gebied in het noorden van Marokko waar de meeste Europese Marokkanen hun wortels hebben, een nieuwe beweging geboren.

In dit boek reconstrueren de auteurs het verhaal achter de Hirak, zoals de massale opstand wordt genoemd in de Rif. Het is een relaas van structurele achterstelling en verwaarlozing en een falend beleid rond werkgelegenheid, onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Het vertelt ook hoe de Marokkaanse overheid de opstand onderdrukt, met de arrestatie van boegbeeld Nasser Zefzafi als pijnlijk hoogtepunt. Maar Opstand in de Rif zoekt ook naar antwoorden in de geschiedenis, van de strijd tegen de Spaanse en Franse bezetters tot de Riffijnse republiek van Abdelkrim.

Met foto’s van Mohamed Al Asrihi en bijdrages van M’hamed El Abdouni, Koen Bogaert, Najet Boulafdal, Miriyam Aouragh, Rachida Lamrabet, Habib el Kaddouri, Asma Ould Aissa, Btisam Akarkach, Jamal El Kattabi en Norah Karrouche.

Met een voorwoord van Nasser Zefzafi 

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Btisam Akarkach

Btisam Akarkach is lector aan Karel de Grote Hogeschool.


Persartikels

Kerk & leven (Augustus 2018)
"In dit boek reconstrueren auteurs van Belgisch- en Nederlands- Marokkaanse achtergrond het verhaal achter de Hirak, zoals de opstand wordt genoemd in de Rif."

Vonk (30-08-2018)
"Welkom in Marokko. Hier worden mensen letterlijk verpletterd." - lezen

De Standaard (29-06-2018)
"Leiders achter tralies, beweging springlevend" - Btisam Akarkach aan het woord - lezen

KifKif (22-06-2018)
"“Er is veel losgekomen in de Rif." - In gesprek met Btisam Akarkach - lezen

Knack (20-06-2018)
"Protestbeweging in Marokko: 'De Rifopstand is nog niet dood'" - interview met Btisam Akarkach - lezen