Over ideologie en macht Bekijk groter

Over ideologie en macht

9789064457852

Sold out

Vijf lezingen over de internationale politiek van de VS: de ‘Managua-papers’.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 1989
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 184p.

Meer informatie

De universiteit van Managua - Nicaragua nodigde in 1986 de Amerikaanse taalwetenschapper Noam Chomsky uit voor vijf lezingen over de internationale politiek van de VS. Zij werden gebundeld tot een boek: de ‘Managua-papers’.

Centraal thema is ‘de vijfde vrijheid’. De vrijheid namelijk voor de VS om de Derde Wereld te roven en te plunderen. Hoe de VS deze vrijheid verdedigden (en verdedigen), dat maakt Chomsky duidelijk met een overvloed aan voorbeelden, vooral uit Indochina en Latijns-Amerika. Daarnaast bekijkt hij de VS-veiligheidspolitiek en de wapenwedloop. Een briljante beschrijving van de post-koloniale wereld.

Oorspr. titel: On Power and Ideology, The Managua Lectures. Uit het Engels vertaald door ASC – Mariena Dewulf

Auteurs

Noam Chomsky

Noam Chomsky (1928) is een belangrijke figuur in de moderne linguïstiek en Amerika's meest vooraanstaande dissident. Hij is emeritus hoogleraar linguïstiek aan het Massachusetts Institute of Technology, Boston. In zijn talrijke boeken over de VS en de rol van ideologie en media in westerse samenlevingen, zet Chomsky zich af tegen het 'officiële denken' van het Witte Huis, het Pentagon, Wall Street en de 'slaafse' massamedia. In 2005 werd hij door de lezers van het Britse tijdschrift Prospect en het Amerikaanse magazine Foreign Policy verkozen tot invloedrijkste (hedendaagse) intellectueel.

Uitgebreide biografie