Asbest Bekijk groter

Asbest

Leugens, chantage en mensenlevens

9789462671188

Verkrijgbaar

Een aangrijpend verhaal over winsthonger versus mensenlevens, de Ich habe es nicht gewusst van de politiek en asbestland België waar nog steeds tonnen Eternitplaten liggen.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 220p.

Meer informatie

Maart 2017. Onder massale belangstelling wint de familie Jonckheere het allereerste asbestproces in België. Het verdict is duidelijk: de vroegere bouwonderneming Eternit wist dat asbest dodelijk was maar ging jarenlang door met productie en verkoop. ‘Dan ben je een klootzak’, vatte presentator Thomas Vanderveken, die zelf zijn vader aan longvlieskanker verloor, de situatie samen op tv.

Zoals half Kapelle-op-den-Bos ademde de familie Jonckheere een half leven op het ritme van Eternit. Vader werkte er, het gezin woonde in de schaduw van de fabriek en de kinderen speelden op het asbeststort, zoals al hun vriendjes uit het dorp. Met het overlijden van vader, moeder en twee van de vijf zonen groeit het besef: hier klopt iets niet. Nadat ma Jonckheere op haar ziekbed het zwijggeld van Eternit weigert, start zoon Eric een kruistocht. Zoals David tegen Goliath, maar dan in een modern jasje.

Een aangrijpend verhaal over winsthonger versus mensenlevens, de Ich habe es nicht gewusst van de politiek en asbestland België waar nog steeds tonnen Eternitplaten liggen.

Met een voorwoord van advocaat Jan Fermon en een nawoord van Thomas Vanderveken.

Oorspronkelijke titel: Ma guerre contre l’amiante, La Boîte à Pandore, Parijs, 2013

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Eric Jonckheere

Eric Jonckheere is piloot. Hij is voorzitter van Abeva, de Vereniging van Asbestslachtoffers.


Persartikels

vrt.nws (28-04-2022)
"Na zijn ouders en twee broers heeft nu ook Eric uit Kapelle-op-den-Bos kanker door asbest: "Woonden bij Eternitfabriek" - lezen

De Serrist (25-01-2018)
"Ik wil een globetrotter worden voor een andere wereld" - een reportage

Primo (14-11-2017)
"Eric Jonckheere zet zijn strijd tegen de asbestbedreiging verder" - interview

De Zondag (29-10-2017)
"Asbest. Leugens, chantage en mensenlevens: een erg aangrijpend, persoonlijke verhaal over hoe asbest zijn familie verwoestte." - interview met Eric Jonckheere