Verkrijgbaar
Een ronde van Vlaanderen langs stadslandbouwprojecten, sociaal distributieplatform gezonde voeding, sociale kruideniers, cohousingprojecten, initiatieven van buurteconomie, ruil- of deeleconomie. Langs hoofdrolspelers, bevoorrechte getuigen en experts.
Dit product is niet meer op voorraad
Beschikbaarheidsdatum: 10-03-2017
Van cohousing tot volkstuin
Een ronde van Vlaanderen langs stadslandbouwprojecten, sociaal distributieplatform gezonde voeding, sociale kruideniers, cohousingprojecten, initiatieven van buurteconomie, ruil- of deeleconomie. Langs hoofdrolspelers, bevoorrechte getuigen en experts.
Ontvanger :
* Verplichte velden
of Annuleren
Uitgeverij | EPO |
Jaar van uitgave | 2017 |
Bindwijze | paperback |
Aantal pagina's | 216p. |
Een volkstuin in Zellik, een complementaire munt in Gent, de prefinanciering van energiezuinige toestellen in Antwerpen, en de coöperatieve sociale kruidenier voor Vlaams-Brabant. Op het eerste gezicht zijn het vier totaal verschillende projecten. Maar schijn bedriegt. Het zijn vier initiatieven waar burgers en middenveldorganisaties het heft in eigen handen nemen. Sinds de economische crisis zit de sociale en coöperatieve economie in de lift. Maar hebben ook maatschappelijk kwetsbare groepen daar baat bij?
Gerard Hautekeur nam bic en notitieblok, en maakte zijn ronde van Vlaanderen. Langs stadslandbouwprojecten, sociaal distributieplatform gezonde voeding, sociale kruideniers, cohousingprojecten, initiatieven van buurteconomie, ruil- of deeleconomie. Langs hoofdrolspelers, bevoorrechte getuigen en experts. Dit boek inspireert actoren die willen investeren in alternatieve economische modellen en daarbij uitgaan van het perspectief en de kracht van maatschappelijk kwetsbare groepen.
Gerard Hautekeur werkt sedert 1997 voor Samenlevingsopbouw Vlaanderen. Hij was hoofdredacteur van de tijdschriften Samenlevingsopbouw, Sociaal en TerZake.
Oikos tijdschrift (September 2017)
"De kracht van dit boek ligt vooral in de beschrijving van veel inspirerende praktijkvoorbeelden."
Kerk & leven (20-09-2017)
"Een bouwvakker van de samenleving" - interview
Natuurpunt en partners Meetjesland (september 2017)
"Dankzij de praktijkvoorbeelden is dit een inspirerend boek voor wie zelf ons Vlaamse wereldje wil veranderen naar een deeleconomie. Waarop wachten we nog?" - lezen
Onze Streek (September 2017)
"Een boeiende reportage, die vooral inzoomt op de sociale kant van het duurzaamheidsverhaal. Zeker voor wie doorgaans vooral naar de milieuaspecten kijkt, is het verfrissend om transitie-initiatieven eens vanuit deze hoek te ontdekken."
Randkrant (September 2017)
"Een noodzakelijk boek" - lezen
Raak (September 2017)
"Een boeiend boek."
Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (01-08-2017)
"Voor beleidsmakers in de materie en voor educatieve medewerkers actief binnen dergelijke projecten, kan ik het zeker en vast aanraden." - lezen
Tuinhier (augustus 2017)
"‘Van cohousing tot volkstuin’ is een interessant boek omdat Gerard Hautekeur erin geslaagd is op een zeer bevattelijke manier boeiende lokale voorbeelden van hoe-het-ook-anders-kan te presenteren."
Visie (16-06-2017)
"Sociale sector moet de kaart van sociaal ondernemen trekken" - interview
De Koevoet (Juni 2017)
"De kracht van coöperaties" - een fragment uit het boek
Terzake magazine (Juni 2017)
"Burgerinitiatieven en kwetsbare groepen. Er bestaat wel degelijk een inclusief alternatief" - interview
Het Nieuwsblad (02-05-2017)
"Mensen die sociale projecten het meest nodig hebben, vallen uit de boot" - interview
Tijdschrift Seizoenen (Velt) (Mei 2017)
"Groenten uit Zellik geeft het goede voorbeeld"
De Groene Belg (25-04-2017)
"Om de samenleving solidairder te maken, om ons te tonen wat er zoal allemaal aan sociale economie bestaat en mogelijk is, daar hebben we boeken zoals dat van Gerard Hautekeur nodig."
Uitpers (15-04-2017)
Recensie - lezen
DeWereldMorgen.be (10-04-2017)
"Van cohousing tot volkstuin is een belangrijk boek omdat Gerard Hautekeur erin geslaagd is op een zeer bevattelijke en indringende manier boeiende lokale voorbeelden van hoe-het-ook-anders-kan te presenteren. Het boek kan, zoals inleider Tine de Moor schrijft, zeker 'burgers inspireren tot meer fusion kitchen in de eigen buurt, met het eigenbelang en dat van de medemens voor ogen'." - lezen
MT.be (04-04-2017)
"Bert Boone is directeur van de Gentse sociale-economieonderneming Compaan. Hij maakt ons deelgenoot van zijn toekomstvisie in het nieuwe boek Van cohousing tot volkstuin. De opmars van een andere economie van Gerard Hautekeur." - interview - lezen
Lokaal (April 2017)
"Met het boek Van cohousing tot volkstuin inspireert Gerard Hautekeur actoren die willen investeren in alternatieve economische modellen en burgerparticipatie."