TTIP en CETA voor beginners Bekijk groter

TTIP en CETA voor beginners

Is het gevaar geweken?

9789462670976

Verkrijgbaar

Een toegankelijk boekje boordevol voorbeelden over de achtergrond van de vrijhandelsakkoorden TTIP en CETA. Wie wordt er beter van en wie niet?

Meer details

12,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 136p.

Meer informatie

Nog nooit deden vrijhandelsakkoorden zoveel stof opwaaien als TTIP en CETA. Eigenlijk was dat niet de bedoeling: de discussie over de twee verdragen was voorbestemd voor achterkamertjes in Washington, Brussel en Toronto. Maar eerst kwam er overal protest van burgerbewegingen, milieu- en consumentenorganisaties, vakbonden en mutualiteiten, die de globalisering een tweesnijdend zwaard vinden. Daarna won Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen met een protectionistische agenda. En later haalden Wallonië en Brussel de internationale pers omdat ze CETA niet wilden ondertekenen. Exit TTIP en CETA? Let toch maar op.

In dit toegankelijk boekje boordevol concrete voorbeelden neemt Line De Witte u mee op wandel. Wat is de achtergrond van die vrijhandelsakkoorden tussen de VS en Europa en tussen Canada en Europa? Wie wordt er beter van en wie niet? Een verhaal over jobs, arbeidsvoorwaarden, gezondheidszorg, onderwijs, chloorkippen en hormonenvlees. Maar ook over kleinschalige landbouw en grote bedrijven die straks misschien overheden voor de rechter kunnen slepen als nieuwe wetsvoorstellen hun bedrijfswinsten aantasten.

Downloaden

Auteurs

Line De Witte

Line De Witte is leerkracht en coauteur van De miljonairstaks en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen (EPO, 2015).


Persartikels

De Bond (17-11-2017)
"Zoals een jonge activiste betaamt, neemt ze geen blad voor de mond en als jonge leerkracht plaatst ze tal van rode vraagtekens bij het 'huiswerk' van de onderhandelaars."

HLN (04-04-2017)
"In haar boek 'TTIP en CETA voor beginners: is het gevaar geweken?' neemt Line De Witte de lezer mee op reis naar achterkamertjes in Washington, Brussel en Toronto." - lezen

Anne-Marie Mineur, Europees parlementslid (SP Nederland) (April 2017)
"Het is een goed doortimmerd en uiterst leesbaar werkje, dat de aandacht zeker verdient."

MO* (15-03-2017)
"Voor veel mensen lijken vrijhandelsakkoorden misschien een ver-van-mijn-bedshow, maar dit is absoluut onterecht." - interview met Line De Witte - lezen

Solidair (Maart 2017)
Voorpublicatie

DeWereldMorgen.be (10-02-2017)
"Het boekje 'TTIP en CETA voor beginners' van Line De Witte is wat de titel zegt, een ideale introductie tot het doolhof van de vrijhandelsakkoorden. Wie zich nog niet goed thuisvoelt in de lettersoep van TTIP, CETA, TPP, NAFTA heeft hier zijn basiscursus gevonden. Handig formaat voor de beginner, inderdaad." - lezen

Bogdan Vanden Berghe, Directeur 11.11.11. (Februari 2017)
"De Noord-Zuidbeweging ijvert sinds jaar en dag voor een handelsbeleid dat opener en democratischer is en dat economische belangen niet laat voorgaan op duurzame ontwikkeling en de strijd tegen armoede en ongelijkheid. Met haar boekje levert Line De Witte een welgekomen en toegankelijke bijdrage aan de mobilisatie voor een andere handel."

Bart Staes, Europees parlementslid (Groen) (Februari 2017)
"TTIP en CETA voor beginners. Is het gevaar geweken? is een ideale inleiding op het broodnodige maatschappelijke debat over hoe de 'nieuwe stijl' in het afsluiten van vrijhandelsverdragen - zoals de EU dat nu doet met Canada en de Verenigde Staten maar straks wellicht ook met Nieuw-Zeeland, Vietnam en Australië - een gevaar (kan) betekenen voor de democratie. Line De Witte neemt je mee in een wandeling doorheen de wolfsangels en schietgeweren van het reeds afgesloten vrijhandelsverdrag met Canada en de onderhandelingen die de Europese Commissie de voorbije jaren voerde met de Verenigde Staten. Op treffende wijze beschrijft ze hoe dit soort teksten jobs, arbeidsvoorwaarden, gezondheidszorg, onderwijs, en de voedselveiligheid bedreigen aan beide kanten van de oceaan. Je blijft ook niet op je honger als je meer wil weten over het vermaledijde Investment Court System waarbij grote bedrijven straks overheden voor de rechter kunnen slepen als ze menen dat nieuwe wetten hun investeringen en winsten aantasten. Dit boekje is een absolute aanrader en ideale achtergrondliteratuur wanneer straks het ratificatiedebat start in de nationale en regionale parlementen."